Bitcoin danst rond de 20.000 dollar
Foto: REUTERS

De bitcoin beweegt rond de grens van de 20.000 dollar. De digitale munt heeft daarmee na een correctie tot ongeveer 13.000 dollar de afgelopen dagen weer flink aan waarde gewonnen. Tegelijkertijd toont ook de traditionele financiële wereld steeds meer interesse in de munt.

De bitcoin trekt vooral speculanten aan, die verleid worden door de snel stijgende koers. Maar tegelijkertijd komen er steeds meer waarschuwingen dat de virtuele munt een bubbel is, die op zeker moment zal barsten.

De digitale munt, die eind november pas de grens van de 10.000 dollar passeerde, gaat de laatste tijd flink omhoog en omlaag. Na het bereiken van de 18.000 dollar begin december, kwam er een koersval tot 13.000 dollar. Zondagmiddag werd de 20.000 dollar even kort aangetikt.

In de Verenigde Staten is het al een week mogelijk om in bitcoin-futures te handelen. Bij futurecontracten worden grondstoffen of financiële producten verhandeld tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum. Kopers en verkopers kunnen zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen, maar met futures kan ook juist op die prijsschommelingen worden gegokt. Omdat de koers van bitcoin zo veel schommelt is dat bijzonder risicovol.