Hollywood richt commissie op in strijd tegen seksueel misbruik
Foto: Vince Bucci/Invision/AP

Na het schandaal rond filmproducer Harvey Weinstein worden verschillende prominente figuren in Hollywood beschuldigd van seksueel misbruik. Een eigen commissie moet een veiligere omgeving garanderen.

In de strijd tegen seksueel misbruik in de entertainmentindustrie in de Verenigde Staten hebben filmstudio’s en televisiezenders, ondersteund door topfiguren uit Hollywood, een commissie opgericht. Opdracht is om ‘komaf te maken met de wijdverspreide cultuur van aanrandingen en machtsmisbruik’, klinkt het in mediaberichten.

De commissie wil ervoor zorgen dat veiligere, rechtvaardigere en meer gelijkgerechtigde jobs geschapen worden - in het bijzonder voor vrouwen en minderheidsgroepen.

Voorzitter van de commissie is juriste Anita Hill, die al 26 jaar geleden het thema onder de aandacht bracht. In 1991 beschuldigde ze rechter Clarence Thomas van het Federaal Hooggerechtshof van seksuele intimidatie.

De New York Times schrijft dat het idee onder anderen komt van Kathleen Kennedy, hoofd van Lucasfilm, Maria Eitel, covoorzitter van de Nike Stichting, en advocate Nina Shaw. Disney-baas Bob Iger, Paramount-voorzitter Jim Gianopulos en Netflix-manager Ted Sarandos ondersteunen de commissie.

Eerder had actrice Meryl Streep al laten weten dat ze samen met een aantal andere bekende actrices een lijst had opgesteld met voorwaarden ‘waarover niet valt te onderhandelen’, met als doel om tegen 2020 volledige gelijkheid te garanderen in Hollywood.