‘SP.A heeft geen alternatief verhaal’
Foto: BELGA

Oud-voorzitter van SP.A Bruno Tobback vindt dat de partij moet wakkergeschud worden. ‘We missen een alternatief’, zegt hij in De Morgen.

Op de vraag waarom de SP.A op een bodemkoers zit, antwoordt Tobback dat het niet aan zijn opvolger ligt, maar dat de socialisten het ‘twintig jaar te gemakkelijk’ hebben gehad.

‘Na de deelname aan enkele moeilijke regeringen zit er sleet op onze partij’, zegt hij. ‘Maar het grootste probleem is dat SP.A op dit moment nog geen tegenverhaal klaar heeft voor de kiezer. We missen een alternatief.’

Wat Tobback betreft heeft de partij met de pensioenen een goed verhaal. ‘We gaan al veel te lang mee in het beeld dat de vergrijzing en de pensioenen niet betaalbaar zijn. Terwijl we perfect weten hoeveel de pensioenen gaan kosten: 2,3 procent van het bnp tegen 2040. Dat is minder dan de belastingverlaging van Gwendolyn Rutten’, zegt de oud-voorzitter, die verwijst naar het alternatief belastingplan dat de Open VLD-voorzitster voorstelde.

Hoewel Tobback naar eigen zeggen stemde voor de decumul bij SP.A en strenge ethische regels, valt daar volgens hem geen verhaal aan op te hangen.

Eerder drukte ook SP.A-voorzitter John Crombez vertwijfeling uit. ‘Ik wil absoluut de verkiezingen winnen’, zei hij in een interview met onze krant. ‘Maar ik weet niet of dat zal lukken, omdat het onvoorspelbaarder is dan ooit.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in