Evi Van Acker voor de elfde keer gekroond tot Zeilster van het Jaar
Foto: BELGA

Evi Van Acker is donderdag in het Kasteel van Namen door de Koninklijke Belgische Zeilfederatie uitgeroepen tot Zeilster van het Jaar 2017. Bij de mannen mocht Yachtzeiler Jonas Gerckens de trofee in ontvangst nemen.

De 32-jarige Van Acker kondigde in september het einde van haar zeilcarrière aan. Een maand eerder eindigde de Gentse nog op de tweede plaats op het WK in de Laser Radial-klasse. Mede dankzij Wereldbekerzeges in Santander en Hyères eindigde Van Acker, bronzenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen van Londen in 2012, in haar categorie op de tweede plaats op de wereldranglijst. De zeilster werd als eregenodigde ook nog eens extra in de bloemetjes voor haar “schitterende carrière”. Het is al de elfde keer dat ze gelauwerd werd op de Belgian Yachting Awards.

Yachtzeiler Jonas Gerckens werd bij de mannen verkozen boven Laser-zeiler Wanners Van Laer en het 49er-duo Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers. De 38-jarige Luikenaar domineerde de Mini 650-klasse en maakte ook zijn debuut in de Class 40 en won in die categorie de befaamde Fastnet Race. Volgend jaar staat de skipper aan het vertrek van de legendarische Route du Rhum.

Eline Verstraelen werd verkozen tot Jonge Zeiler van het Jaar, na haar vierde plaats in de Laser 4.7 op het EK. De Yachting Manager 2017 is Peter Van den Bossche, die in oktober na negen jaar het voorzitterschap van de Belgische Zeilfederatie afstond. Voor het eerst werd ook een Surfer van het Jaar geselecteerd. Die eer viel te beurt aan Thomas Broucke, die knappe resultaten op de olympische RS:X combineert met de Belgische titel in het windsurfen (slalom).