Enkel de meest empathische bollebozen worden nog arts
Foto: BELGA

1.102 studenten zullen volgend schooljaar aan de opleiding arts kunnen beginnen. De hoogst gerangschikten. Het ingangsexamen wordt opnieuw gemakkelijker. Maar er is geen herkansing meer.

Op 3 en 4 juli 2018 zullen respectievelijk kandidaat-artsen en -tandartsen een ingangsexamen mogen afleggen. De 1.102 met de beste score mogen starten. Bij de tandartsen krijgen de eerste 135 een toegangsticket.

Ze moeten wel geslaagd zijn voor twee proeven: wiskunde-wetenschappen en generieke vaardigheden (empathie, luistervaardigheid, analyseren en redeneren).

Eén kans per jaar

De formule waarop bij enkel de allerbesten naar de opleiding mogen is nieuw. Tot nu toe was het voldoende om geslaagd te zijn voor de twee proeven én samen 22/40 te halen. Maar omdat het ingangsexamen steeds populairder werd, steeg de moeilijkheidsgraad van de vragen. Nu moeten de vragen opnieuw aansluiten bij de eindtermen van het secundair onderwijs.

Opvallend: er is geen herkansing meer. Tot deze zomer was er telkens een examen in juli en één in augustus. Maar dat is dus voorbij. ‘Dat zou te veel juridische problemen opleveren’, merkt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). ‘We hebben gekozen voor een breder examen.’