AVA integreert betalingen met Payconiq
Foto: rr

Klanten van de papierwarenketen AVA kunnen voortaan betalen met Payconiq. Dat meldt het bedrijf vrijdag. Het is de eerste keer dat een grote retailer op de kar van de betaalapp springt. Tot nu toe waren het vooral lokale handelaars die met Payconiq werken.

De betaalapp is geïntegreerd in het kassasysteem van de 49 winkels van AVA. Klanten kunnen met de app betalen door een QR-code te scannen. Tot voor kort werkte de app voornamelijk op basis van gps-bepaling, maar dat was onder meer onhandig voor mobiele handelaars. Daarom werd vorige maand een alternatief systeem met QR-codes geïntroduceerd in de app.

Payconiq-CEO Joeri Lieten zegt dat er gesprekken bezig zijn met nog andere winkelketens. Op die manier profileert de app zich steeds nadrukkelijker als alternatief voor de gevestigde waarde Bancontact, die de laatste tijd sterk inzet op smartphonebetalingen. Daarnaast zijn ook Google, met Android Pay, en het Zweedse SEQR al een tijdje actief op de Belgische mobiele betaalmarkt.

Payconiq was aanvankelijk een project van de Nederlandse bank ING, maar intussen zijn ook Belfius en KBC aandeelhouder geworden. In België aanvaarden meer dan 39.000 handelaren betalingen met de app. Binnenkort gaat Payconiq van start in Nederland en in Luxemburg ging het bedrijf in zee met de lokale speler Digicash, die wordt omgedoopt tot Payconiq.