Vlaamse regering wil ‘Olympische Spelen voor koren’ naar Vlaanderen halen
Foto: BELGA

De Vlaamse regering wil de organisatie van de World Choir Games, de ‘Olympische Spelen voor koren’, in 2020 naar Vlaanderen halen. De Vlaamse kandidatuur past in de ambitie van de Vlaamse regering om evenementen met een internationale uitstraling naar Vlaanderen te halen. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.

De World Choir Games is een internationaal topevenement voor koren dat om de twee jaar in een ander land wordt georganiseerd. Aan de wedstrijd, die telkens 11 dagen duurt, nemen tot 500 koren uit 80 verschillende landen deel, samen goed voor 30.000 deelnemers.

De Vlaamse Regering  zou de internationale korenwedstrijd in 2020 graag naar Vlaanderen halen. Het is ‘EventFlanders’, een vehikel van de Vlaamse overheid dat is opgericht om grote internationale evenementen naar Vlaanderen te halen, dat de Vlaamse ‘bid’ zal begeleiden. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts trekt daarvoor de nodige middelen uit.

'We focussen op evenementen op maat van Vlaanderen, met een grote economische return', zegt minister Weyts. 'Evenementen zoals de World Choir Games zijn zeer interessant vanwege de internationale uitstraling en de economische return, die conservatief geraamd wordt op 21 miljoen euro aan inkomsten.'

'Vlaanderen is de bakermat van ongeveer 1.000 koren, met samen zo’n 32.000 leden die elke week zingen', zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. 'Ik wil de Vlaamse koren de kans geven om een thuismatch te spelen op de World Choir Games. De komst van dit topevenement zou een mooie impuls geven aan onze koren.'