Jaaroverzicht 2017

Dit zijn onze meest spraakmakende video's van het jaar

18 december 2017dS Video

Hoe avontuurlijk is een fietstocht door Brussel? Hoe is het leven voor een elfjarige met epilepsie? Hoe raak je uit de ban van terreurgroep IS? Hoe zit het met onze klimaatdoelstellingen? Dit zijn de meest spraakmakende onderwerpen die we met dS Video aansneden in 2017.

Karen Northshield (31) is het enige slachtoffer dat het ziekenhuis één jaar na de aanslagen van 22 maart nog steeds niet verlaten had. Ze heeft besloten om één keer haar verhaal te doen. Het werd meteen een van onze meest bekeken video's van het jaar.

Wetenschapsjournalist Lotte Alsteens fietst bij mooi weer graag naar het werk. Haar fietstraject start op fietsvriendelijke wegen, het laatste deel stuurt haar echter dwars door Brussel. Hoe avontuurlijk moet je zijn om de dagelijkse verkeerschaos in Brussel te trotseren?

Omar geraakte in en uit de ban van terreurbeweging IS. Voor het eerst vertelde hij aan ons zijn verhaal. We mogen hem alles vragen, geen onderwerp is taboe. Het leverde deze ontluisterende getuigenis op.

Op het eerste gezicht lijkt hij goed nieuws: de grafiek over de uitstoot van broeikasgassen in België. Maar hij laat niet het hele plaatje zien. Wij doen dat wel. De conclusie is allesbehalve rooskleurig.

Op 11 november zwijgen de wapens. Maar strijden de vrouwen. Dan is het nationale vrouwendag. In deze animatievideo staan we stil bij bekende en onbekende vrouwen die elk op hun manier de weg bereid hebben.

Vandaag is Kopenhagen de fietshoofdstad van de wereld. Tegen 2025 wil het CO2-neutraal zijn. Correspondent fiets Tom Ysebaert ging kijken wat de Denen beter doen dan wij. En wat we daarvan kunnen leren. Samen met videojournalist Lieven Bulckens maakte hij deze mini-documentaire.

Met haar Labyrinth Psychotica laat kunstenares Jennifer Kanary Nikolov(a) mensen ervaren hoe het voelt om midden in een psychose te zitten. Voor dS Weekblad liet onze redactrice haar gedachten manipuleren en haar brein infiltreren. Maar ze beleefde een bad trip.

Luchtvervuiling kost ons gemiddeld negen maanden van ons leven. Wij gingen op zoek naar de ongemakkelijke waarheid achter ultrafijn en fijn stof. Maar wat is dat precies?

Lenie (11) heeft al vijf jaar een vorm van epilepsie die niet met medicatie te genezen of te onderdrukken valt. Haar mama Stefanie schreef er een aangrijpend boek over. 'Ik zie er normaal uit, maar ik ben niet helemaal normaal,' vertelt de elf-jarige Lenie ons.

Na een jaartje onderbreking keerde dS Weekblad terug naar Villa Hellebosch voor een reeks onbevangen gesprekken. Met deze keer ook dS Video in hun kielzog. Telkens geven twee mensen elkaar een avond lang inkijk in hun ziel. Om pas de volgende ochtend na het ontbijt afscheid te nemen. 

Al van jongs af heeft fotograaf Michiel Hendryckx een bijzondere band met Frankrijk. Naar aanleiding van zijn fotoboek en de tentoonstelling ‘Het verlangen naar Frankrijk’ trokken we naar zijn pied-à-terre in 'het mooiste land ter wereld'.

Op de Nacht van De Standaard was de meest besproken politicus van het voorbije half jaar te gast. In deSingel gaf de afgezette minister-president Carles Puigdemont zijn visie op de situatie in Catalonië.