Bij vertrek Bracke dreigt electorale aderlating voor N-VA Gent
Met Dedecker, De Clercq, Bracke en Meersschaut dreigt de helft van de Gentse N-VA-kopstukken uit 2012 te verdwijnen. Foto: BELGA

Als Siegfried Bracke weigert op de lijst te staan in Gent, dan vertrekt hij niet alleen. Een kwart van de voorkeurstemmen uit 2012 staat op het spel.

Hoogspanning bij de Gentse N-VA-afdeling. Het is nog steeds afwachten of Kamervoorzitter Siegfried Bracke genoegen neemt met de voorlaatste plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Lokaal groeit de zenuwachtigheid. ‘Het zou goed zijn mocht er snel duidelijkheid komen’, zegt een lokale N-VA-mandataris. ‘Nu trekken we de aandacht op een weinig positieve manier.’

‘Lot aan Siegfried verbonden’

Er staat plots veel op het spel. Guido Meersschaut bevestigt aan De Standaard dat hij zijn lot aan dat van Bracke verbindt. Bij een exit Bracke, dus ook een exit Meersschaut. De vishandelaar is een nationale onbekende, maar een populaire N-VA’er in de Arteveldestad. In 2012 was hij met 1.272 voorkeurstemmen de vijfde populairste op de Gentse N-VA-lijst.

Opgeteld met de 8.570 van Bracke waren de twee goed voor een kleine 10.000 voorkeurstemmen. Daarbij moeten de 1.788 stemmen bijgeteld worden die de vertrokken Isabelle De Clercq achter haar naam kreeg, en de 723 van Kamerlid Peter Dedecker, die ook weggaat. Zo komt meer dan een vierde van de 40.574 voorkeurstemmen die de kandidaten van de partij in 2012 in totaal ontvingen,op de helling te staan.

Helft van de kopstukken weg?

2018 is natuurlijk 2012 niet. Meersschaut wordt volgend jaar 80, een wissel op de toekomst is hij allerminst. Peilingen suggereren dat de populariteit van Bracke sinds de Telenetaffaire een deuk heeft gekregen. En Bracke scoorde in 2014 op de Kamerlijst al significant lager dan in 2010.

Maar tegelijk lijkt er niemand klaar te staan in Gent die het in zich heeft om alle vrijgekomen stemmen te recupereren. Sleurs zelf was in 2012 goed voor 3.501 stemmen. 

Met Dedecker, De Clercq, Bracke en Meersschaut dreigt de helft van de Gentse N-VA-kopstukken uit 2012 te verdwijnen. Stilaan rijst de vraag welke prijs Sleurs bereid is om te betalen om zich als lijsttrekker te manifesteren.

Nationaal niveau is bezorgd

Zeker op nationaal niveau is de bezorgdheid groot. ‘Natuurlijk moet Bracke op de lijst,’ vindt een regeringslid van de N-VA. Alleen is de onderhandelingsmarge sinds het ultimatum van Sleurs klein geworden. Krijgt Bracke toch het lijstduwerschap, laat staan een hoge plaats op de lijst, dan wordt de autoriteit van Sleurs ondermijnd.

Maar ook als Bracke aan boord blijft aan de voorwaarden die Sleurs stelt, is er schade. De spanningen tussen Bracke en Sleurs dreigen de rest van de campagne te verlammen en in elk debat naar boven te komen. Eendrachtig het roodgroene kartel bekampen wordt in dat geval moeilijk.

Wat doet De Wever?

Het lijkt onvermijdelijk dat voorzitter Bart De Wever het dossier beslecht voor het verder verrot. Zelfs al zegt zijn woordvoerder Joachim Pohlmann vandaag in De Tijd dat de lijstvorming een lokale verantwoordelijkheid is. De Wever zag Sleurs gisteren al over de kwestie. Achteraf wilde niemand enig commentaar kwijt. De Gentse N-VA last een persstop in ‘om het overleg in alle discretie te laten verlopen’.