Minder kans om aan kanker en hartaandoeningen te sterven, meer risico op overlijden door dementie
Wie niet als vijftiger of zestiger overlijdt aan kanker of een hartaanval, kan later wel dement worden en daaraan sterven Foto: BELGA

Op vijftien jaar tijd is de sterfte door hart- en vaataandoeningen en kanker sterk teruggedrongen. De winst wordt voor een deel tenietgedaan door een hoger risico om aan een psychische of neurologische aandoening te sterven.

De belangrijkste doodsoorzaak bij Vlamingen zijn hart- een vaatziekten. Op nummer twee staan kankers en andere ‘nieuwvormingen’ (zeg maar gezwellen). Het risico om aan hart- en vaatziekten of kanker te overlijden, is tussen de jaren 2000 en 2015 wel fel verminderd, blijkt uit de nieuwe sterftecijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Die daling is voor een groot deel te danken aan betere (kanker)behandelingen en een betere preventie van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door de bloeddruk en cholesterolwaarden onder controle te houden. Daardoor sterven minder mensen op relatief jonge leeftijd aan die aandoeningen.

Tot zover het goede nieuws. De winst die door het verminderde aantal overlijdens door kanker en hart- en vaatziekten wordt geboekt, wordt deels tenietgedaan door meer overlijdens aan psychische en neurologische aandoeningen. Denk aan dementie en de ziekte van Parkinson. ‘Dat is een symptoom van de vergrijzing’, klinkt het bij Zorg en Gezondheid.

Wie niet als vijftiger of zestiger door een hartaanval, beroerte of kanker overlijdt, kan dus op latere leeftijd dement worden of parkinson krijgen en daaraan sterven.

We moeten aan iets doodgaan, toch? Professor Bart De Strooper, alzheimeronderzoeker aan de KU Leuven, waarschuwt er in De Ochtend op Radio 1 voor dat we ons erbij neerleggen dat neurologische aandoeningen op latere leeftijd onvermijdbaar zijn. ‘De ziektes worden een enorm probleem. We moeten dringend meer in onderzoek investeren.’

Volgens De Strooper zijn er, zeker in het buitenland, grote investeringen in het onderzoek naar alzheimer en co. Maar er zou nog altijd vijftien keer meer geld gaan naar kankeronderzoek.