Ryanair maakt bocht en erkent vakbonden
Ryanair wil problemen tijdens de drukke kerstperiode voorkomen Foto: REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft vrijdag bekendgemaakt dat het voor het eerst in haar geschiedenis vakbonden gaat erkennen.

In een poging om de eerste pilotenstaking ooit bij het bedrijf te voorkomen, heeft Ryanair bekendgemaakt dat het nu toch vakbonden zal erkennen binnen het bedrijf.

Ceo Michael O’Leary heeft dat jarenlang geweigerd. Die weigering zag hij zelfs als een essentieel onderdeel van zijn lagekostenmodel, wat van Ryanair in 32 jaar tijd de grootste passagiersmaatschappij in Europa heeft gemaakt.

Het bedrijf heeft pilotenorganisaties in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal aangeschreven. ‘Vakbonden erkennen zal een grote verandering met zich meebrengen, maar we hebben al vaker radicale veranderingen tot een goed einde gebracht’, aldus O’Leary in een mededeling. ‘We hopen en verwachten dat we in het begin van het nieuwe jaar tot een akkoord komen over de structuren.’

De ommezwaai komt er nadat deze week de dreiging van de allereerste pilotenstakingen bij het Ierse bedrijf almaar was toegenomen. Italiaanse crewleden plannen vandaag het werk vier uur lang neer te leggen, in Ierland en Portugal is er op 20 december een actie gepland. 79 Ierse piloten verklaarden zich deze week akkoord met acties om een pan-Europese pilotenorganisatie te eisen, die voortaan met Ryanair over arbeidsvoorwaarden zou onderhandelen. Ryanair ziet dat niet zitten en onderhandelt liever per locatie.

Het ongenoegen bij de piloten nam toe na de catastrofe met de honderden geannuleerde vluchten van de afgelopen maanden, die het gevolg waren van de slechte planning van hun dienstroosters en vakantiedagen.

Tot nu toe werkte Ryanair vooral met dreigementen om met de dreigende staking om te gaan, zoals het beperken van promotiemogelijkheden en het schrappen van bonussen. Dat blijkt uit een e-mail van ‘chief people officer’ Eddie Wilson die De Standaard kon inkijken. ‘Iedereen die bij Ryanair komt werken, weet duidelijk dat wij niet onderhandelen met pilotenvakbonden’, schreef directielid Eddie Wilson daarin.

Maar de angst voor een staking tijdens de drukke kerstperiode heeft Ryanair toch doen toegeven. ‘Ryanair verandert nu zijn jarenlange beleid om geen vakbonden te erkennen, om problemen tijdens de kerstweek voor zijn klanten te voorkomen’, klinkt het.