Vanaf 2019 ook yoghurtpotjes en plastic folie in blauwe pmd-zak
Foto: BELGA

Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen in de pmd-zak. Tot nog toe worden alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons via de blauwe zak opgehaald.

Fost Plus, dat instaat voor de recyclage en inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval, breidt de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen uit. Vanaf 2019 zullen via de blauwe pmd-zak alle plastic verpakkingen worden opgehaald, en niet langer alleen plastic flessen en flacons. Dat staat in een actieplan dat vandaag wordt voorgesteld.

Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen, dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plastic folies, in de blauwe pmd-zak, die aan huis wordt opgehaald. Die worden dan in een beperkt aantal ‘state-of-the-art sorteercentra’ verwerkt, zegt afvalbeheerder Fost Plus. ‘Met het oog op een duurzame en hoogwaardige recyclage.’ De uitgebreide zak wordt vanaf 2019 over een periode van twee jaar in drie golven ingevoerd. 1 januari 2021 zal de nieuwe blauwe zak beschikbaar zijn voor alle Belgische gezinnen. De kleur van de zak en de naam ‘pmd’ blijft behouden.

Circulaire economie

‘Dit nieuwe systeem is een vereenvoudiging van het sorteren voor de burgers en is tegelijk een aanzienlijke stap in de richting van een recyclageoplossing voor alle verpakkingen die op de markt worden gebracht’, zegt de afvalverwerker. ‘Zo wil Fost Plus de circulaire economie bevorderen en op de lange termijn overal een recyclageoplossing bieden voor alle verpakkingen.’

Door het nieuwe systeem zal per jaar 8 kilogram per persoon extra worden gerecycleerd en zal er 8 kilogram minder in de restafvalzak terechtkomen. Dat afval wordt nu verbrand. In totaal wordt er 70.000 ton per jaar extra aan plastic verpakkingen gerecycleerd.

‘Recyclagekampioen’

Op die manier zal België, dat nu al wordt geroemd als ‘recyclagekampioen’, in de toekomst 64 procent van het plastic recycleren. Dat is veel hoger dan de doelstellingen die Europa wil invoeren om vanaf 2025 45 tot 55 procent plastic afval te recycleren. Nu recycleren we al 39 procent van het plastic, blijkt uit de cijfers van Fost Plus.

Ook de gemeentes zullen baat hebben bij de nieuwe pmd-zak, stelt Fost Plus. Omdat er minder afval zal moeten worden verbrand, besparen lokale besturen tot 18 miljoen euro.

Fost Plus werd opgericht vanuit de voedingshandelaars en verpakkingsindustrie om verpakkingen beter te recycleren. De sector wil nu een tandje bijsteken door via Fost Plus 37 miljoen euro in de betere recyclage van plastic verpakkingen te investeren.

Het plan van Fost Plus wordt vandaag naar de Interregionale Verpakkingscommissie verzonden, waar de drie Belgische regio’s het moeten goedkeuren.