Tarik Jadaoun, een van de meest beruchte nog levende IS-strijders die in een Iraakse gevangenis zijn lot afwacht, wil samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Dat heeft hij in een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx gezegd. De man wil zich ook excuseren voor de aanslagen in Frankrijk en België.

Tarik Jadaoun, alias Abu Hamza Al-Belgiki, groeide de voorbije jaren uit tot een belangrijke pion binnen Islamitische Staat. Zo stond hij niet alleen in voor de opleiding van jeugdige IS-strijders, maar coördineerde hij ook heel wat aanslagen in Europa. Dat leverde hem de bijnaam ‘de nieuwe Abaaoud’ op.

Hij werd de voorbije zomer gearresteerd tijdens de slag om Mosoel en verklaarde dat hij onder meer instond voor de opleiding van kindsoldaten voor IS. Hij beschikt naar eigen zeggen over informatie die ons land vooruit zou helpen.

'Ik wilde de Belgische veiligheidsdiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe', aldus Jadaoun. 'Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet.' De informatie waarover hij beschikt 'weegt eigenlijk licht, maar misschien kan men met lichte informatie wel grootse zaken bereiken'.

Jadaoun meldt ook nog dat hem niets ten laste gelegd kan worden, buiten het feit dat hij lid is geweest van een terroristische organisatie. 'Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid', zegt hij. Ook beweert Jadaoun dat hij amper gevochten heeft voor IS, en dat hij slechts verpleger was aan het front.

Toch verontschuldigt hij zich voor de aanslagen. 'Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België', zegt Jadaoun. 'Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.' Ook wil hij zijn vrouw, waarmee hij in Syrië getrouwd is, en zijn familie in België terugzien.'

Jadaoun riskeert in Irak de doodstraf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in