Geen doorbraak over asielbeleid op EU-top
Foto: AFP

Het diner van de Europese staatshoofden en regeringsleiders heeft donderdagavond geen doorbraak opgeleverd in de stellingenoorlog over de toekomst van het Europese asielbeleid. ‘Er is nog geen volledige toenadering, om het vriendelijk te formuleren’, zei de Oostenrijkse kanselier Christian Kern na afloop. Over de verlenging van de sancties tegen Rusland was wel overeenstemming.

De Europese leiders besloten donderdagavond de eerste dag van hun tweedaagse top in Brussel met een ‘eerlijke, maar sobere’ discussie over de opvang van vluchtelingen. Met steun van de landen aan de buitengrenzen en de bestemmingslanden in het noorden ijvert de Europese Commissie voor een bindend spreidingsmechanisme, maar de Visegradlanden (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) willen onder geen beding weten van verplichte quota.

‘Nog veel werk te doen’

Het conflict sleept al meer dan twee jaar aan, maar Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk wil het geladen dossier tegen juni volgend jaar ontzenuwen. Het diner heeft echter geen einde gemaakt aan de stellingenoorlog. ‘De standpunten zijn niet gewijzigd’, zo erkende de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘We hebben nog veel werk te doen.’

Tusk hoopt een oplossing te vinden waarmee alle lidstaten kunnen leven, maar de Visegradlanden beschikken niet over een blokkeringsminderheid. ‘Als het niet mogelijk blijkt om een akkoord met consensus te bereiken, dan is het niet uitgesloten dat er beslissingen met gekwalificeerde meerderheid worden genomen’, stelde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een optie die ook in de entourage van premier Charles Michel wordt onderstreept.

Economische sancties tegen Rusland verlengd

Eerder op de avond beslisten de staatshoofden en regeringsleiders de economische sancties tegen Rusland opnieuw te verlengen. 'Europese Unie verenigd over voortzetting van economische sancties tegen Rusland', zo tweette Europees president Donald Tusk.

Tusk en de Europese staatshoofden en regeringsleiders vernamen tijdens het diner van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Daarom worden de sancties, die eind januari 2018 zouden verstrijken, opnieuw met zes maanden verlengd. De beslissing wordt volgende week geformaliseerd.

De economische sancties tegen Rusland werden ingevoerd in 2014 na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Door de sancties te koppelen aan de vredesakkoorden van Minsk hoopt de Europese Unie de Russische president Vladimir Poetin ertoe te bewegen zijn invloed op de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden en een oplossing voor het conflict tussen de separatisten en de prowesterse regering in Kiev dichterbij te brengen.

Experts ramen dat de sancties Rusland al honderden miljarden euro's hebben gekost, maar ze doen ook Europa pijn. Als vergelding voerde Moskou immers een importverbod op Europese landbouwproducten in.