Vlaamse hogescholen plannen eigen masters
Foto: Belga
Zowel Howest als de Thomas More Hogeschool plant professionele masters in te richten. Dat is een kleine revolutie in het Vlaams hoger onderwijs.

In het Vlaams hoger onderwijs zijn de masteropleidingen het exclusieve domein van de universiteiten, behalve in de kunsten. Maar de hogescholen ­Howest en Thomas More maken plannen om daar komaf mee te maken door zogeheten ‘professionele masters’ in te richten. 

In samenspraak met het bedrijfsleven werkt Howest aan een professionele master in een technologische richting. De financiering zou gebeuren vanuit de privésector en met inschrijvings­gelden. Volgens het decreet Vlaams hoger onderwijs mogen hogescholen geen eigen master inrichten, maar Howest omzeilt dat door te kijken naar een samenwerking met buitenlandse hogescholen of universiteiten. 

‘We merken dat daar echt vraag naar is vanuit de sector’, zegt Lode De Geyter, de algemeen directeur van Howest. Hij houdt ook de deur open voor een samenwerking met de UGent.

‘Complexere beroepen’
Ook de Thomas More Hogeschool  is ‘ernstig’ aan het onderzoeken of het een professionele master kan aanbieden. Indien mogelijk al vanaf volgend jaar, in samenwerking met een andere Europese  hogeschool of universiteit die de diploma’s zou afleveren. Studenten volgen dan les op de campus in Mechelen. 

Een master in de onderwijskunde staat nu bovenaan de prioriteitenlijst van Thomas More, maar verpleegkunde, vroedkunde en accountancy zouden zich eveneens lenen tot professionele masters. Nu moeten studenten die zich daarin willen bekwamen na hun hogeschoolopleiding nog een academische master volgen aan de universiteit, nadat ze een schakelprogramma hebben gevolgd.

‘Dat wij als hogeschool geen masters mogen aanbieden, is uniek in de wereld. Daardoor dreigen we alle geloofwaardigheid te verliezen, zowel in Vlaanderen als in het buitenland’, zegt algemeen directeur Machteld Verbruggen. ‘Veel beroepen worden steeds complexer. In een academische master staan vooral de onderzoeksvaardigheden centraal. In een professionele master zouden studenten een steeds complexer wordend beroepsveld, zoals de accountancy, verder in de vingers krijgen. En wij doen aan praktijkonderzoek, vergeet dat niet.’

Verbruggen vindt het jammer dat ze zich moeten wenden tot buitenlandse instellingen om een professionele master hier mogelijk te maken. Ze zou dat veel liever vanuit Vlaanderen zelf organiseren, maar de huidige regelgeving laat dat niet toe. ‘Dat masters het exclusieve domein zijn van onze universiteiten, is schadelijk voor onze samenleving.’

De Vlaamse Hogescholenraad Vhlora wil de professionele masters op de politieke agenda plaatsen. Al ligt het onderwerp uiterst gevoelig bij de universiteiten. Ook de discussie over hoe een master basisonderwijs zou ingericht worden, loopt nog.
In Wetteren biedt een Nederlandse hogeschool al enkele modules van een professionele masteropleiding aan, berichtte De Morgen gisteren. ‘We gaan de Nederlanders ons toch niet de kaas van het brood laten roven’, aldus De Geyter (Howest).