Jasper Stuyven kan begrijpen waarom Armstrong wordt uitgenodigd: “Lance heeft een enorme uitstraling”
Stuyven kan het goed vinden met Armstrong en draagt nog steeds een armbandje van Livestrong Foto: Photo News

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) heeft er geen problemen mee dat Lance Armstrong een terugkeer maakt in het wielermilieu op het business-evenement van 30 maart 2018 van Flanders Classics. “Lance is een man met een enorme uitstraling”, zegt hij. “Ik kan begrijpen dat hij als spreker wordt uitgenodigd op een wielerevent.”

LEES OOK: Ex-renners vinden komst Armstrong naar Ronde “geen slechte zaak”, Belgische dopingjager vindt het “absoluut ongepast”

Stuyven kan het goed vinden met Lance Armstrong. Hij koerste in 2012 en 2013 voor het Bontrager Cycling Team, de vroegere opleidingsploeg van Armstrong en draagt ook nog steeds het gele Livestrong-bandje om de pols. Vorig jaar, in november 2016 was hij op vakantie in Texas, bij zijn vriend en vroegere ploegmaat Lawson Craddock, en deed hij zelfs enkele trainingsritjes met Armstrong.

“Het was plezant om hem toen terug te zien”, blikt Stuyven daar op terug. “Ik heb het altijd goed met Lance kunnen vinden. Ik heb geen probleem met hem, al besef ik natuurlijk wel dat hij de weerspiegeling is van het dopinggebruik van die generatie. Maar dat is het verleden. Het is gebeurd en hij was toen zeker niet de enige.”

Armstrong is al jaren persona non grata in de wielersport, werd nooit uitgenodigd voor wielerevenementen, maar daar komt op 30 maart 2018 verandering in dankzij Flanders Classics. “Het kwam ook voor mij als een verrassing”, aldus Stuvyen. “Ik heb vanmorgen ook gewoon de krantenkoppen gelezen. Ik heb er geen enkel probleem mee dat hij naar een business-evenement komt en twee dagen later in de koerswagen zal zitten van Wouter Vandenhaute in de Ronde van Vlaanderen.”

“Het is toch allemaal een beetje zwart-wit”

“Ik weet dat Lance veel tegenstanders heeft, maar het is toch allemaal een beetje zwart-wit hoe daar mee wordt omgegaan. Er zijn nog heel veel andere betrapte renners die actief zijn in fietsvakanties, op sportevenementen en ga zo maar door. Nu komt Lance naar de Ronde en ik kan dat begrijpen. Het is iemand met een enorme uitstraling, iemand die een verhaal te vertellen heeft en Wouter Vandenhaute heeft dat goed gezien vanuit business-standpunt. Er wordt en er zal nog over gesproken worden en dat is voor hem als CEO zeker geen slechte zet.”

Stuyven is momenteel met zijn team Trek-Segafredo op stage in Sicilië. Hij hervat de competitie in de Challenge Mallorca, een koers van drie eendagswedstrijden, van 25 tot 27 januari 2018.