Ondanks commotie volgend seizoen videoref in alle matchen in eerste klasse
Foto: JEFFREY GAENS

De Pro League heeft beslist om ook volgend seizoen verder te gaan met de videoref. Die zou dan meteen bij alle wedstrijden in de hoogste klasse actief zijn. Voorwaarde is wel dat wereldvoetbalbond FIFA het licht op groen zet.

LEES OOK: Profclubs kunnen elkaar geen talenten meer afsnoepen, principe-akkoord over huurcontracten

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) schreef zich net als onder andere Nederland en Duitsland in voor het VAR-pilootproject, dat de IFAB straks moet toelaten om te beslissen over de wereldwijde invoering van de videoref. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Werner Helsen zal alle pilootprojecten vanuit een onafhankelijk wetenschappelijk standpunt analyseren, in de lente van 2018 wordt op basis van die bevindingen de knoop doorgehakt door de IFAB.

"Alle pilootcompetities moeten hun aanbevelingen doorsturen, maar we verwachten dat de IFAB de videoref zal invoeren. Anders hebben alle federaties voor niets geïnvesteerd in de testen", aldus Pierre François, CEO van de Pro League. 

De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, wacht dat finale verdict niet af en keurde alvast de definitieve intrede van de videoref, die dan online moet werken. De Pro League neemt die beslissing nu al, zodat er werk kan gemaakt worden van de recrutering en scholing van videorefs. "We moeten ook het budget bepalen, een operator kiezen, videorefs screenen of omscholen, en dergelijke meer. Als de definitieve introductie een feit is, zullen we op zaterdag vier videorefs moeten hebben. Er is dus nog werk. Aangezine we nog in de testfase zitten, is het dan ook opportuun om daar nu al een beslissing over te nemen", zei François. 

Dit seizoen wordt de videoref in de Jupiler Pro League getest in 83 wedstrijden. Bovenop 48 duels uit de reguliere competitie (drie thuismatchen per club) zal de VAR ook ingeschakeld kunnen worden voor de 30 wedstrijden van de Play-off 1, de finale van Play-off 2, de barragematch Play-off 1 en Play-off 2, de finale van de Croky Cup en de twee barragewedstrijden voor promotie uit de Proximus League (1B). .

Commotie

Concreet: op dit moment heeft elke club in eerste klasse bij drie thuis- en drie uitmatchen een videoref die de gang van zaken in de gaten houdt, maar vanaf volgend seizoen zou er bij elke match een videoref aanwezig zijn. Het is nog niet duidelijk of die dan vanuit een centraal punt zal werken of zoals dit seizoen weer in een busje naast het stadion zal staan.

Na de commotie die af en tijd speelde rond de videoref, is het opmerkelijk dat de vertegenwoordigers van alle eersteklassers wel unaniem besloten hebben dat de videoref ook volgend seizoen in België zal opereren. Onder meer AA Gent en Standard lieten de voorbije maanden weten teleurgesteld te zijn in de werking van de videoref. Bij Standard begon trainer Ricardo Sa Pinto zelfs een vlammend betoog tegen de videoref. “Al zijn beslissingen zijn in het nadeel van Standard”, zei de emotionele Portugees.

Het debuut van de videoref van België was echter in eerste instantie een experiment. De IFAB (International Football Board) gaf al toe dat het systeem nog te kampen had met kinderziektes. Het is nu afwachten hoe de testen in de verschillende competities geëvalueerd worden. Als die evaluatie meevalt, zal wereldvoetbalbond FIFA het licht definitief op groen zetten.

Profclubs gaan FIFA-competitie beginnen

Naast de beslissing over de videoref besloot de Pro League ook dat clubs vanaf nu niet zomaar jeugdspelers van onder de zeventien jaar bij mekaar kan wegplukken. Het zal veel meer kosten als je dat wil doen. Ook is er een nieuwe regel wat betreft het huren van spelers. Als de huurploeg het volledige loon niet betaalt, mag de speler in kwestie niet spelen tegen zijn moederclub. In het andere geval kan de moederclub echter niet tegenhouden dat ze hem opstellen. Afgelopen seizoen was er al aardig wat te doen rond Zulte Waregem-middenvelder Sander Coopman, die niet mocht aantreden tegen zijn moederclub Club Brugge.

Verder zal de Pro League vanaf oktober 2018 een e-sportcompetitie opstarten om onderling FIFA-wedstrijden te betwisten. “Een nieuwe bron van inkomsten voor de Pro League”, reageerde Pro League-voorzitter Pierre François.

LEES OOK: