Fernand Huts weg bij Voka
Foto: BELGA
De Antwerpse haven- en logistieke groep Katoen Natie heeft zijn Voka-lidmaatschap opgezegd. Omdat volgens topman Fernand Huts de Vlaamse ondernemersorganisatie veel te weinig weegt op de oplossing voor de Antwerpse verkeersknoop. Voka zegt dat zij Huts zelf aan de deur hebben gezet.

Voka telt vanaf 2018 een Vlaamse topondernemer minder. Fernand Huts van Katoen Natie heeft besloten zijn lidmaatschap op te zeggen. Huts is van mening dat Voka er niet in geslaagd is om de belangen van de bedrijven te verdedigen in het Oosterweeldossier. Dit is het project om een eind te maken aan het verkeersinfarct in en rond Antwerpen.

Voka had volgens de topman van Katoen Natie veel zwaarder moeten wegen op de besluitvorming. Huts wrijft de Vlaamse ondernemersorganisatie een gebrek aan slagvaardigheid aan. Veel woorden maar weinig daden, vatte hij het gisteren samen tijdens een persconferentie over de grote gevolgen van de Antwerpse mobiliteitsprobleem op zijn bedrijf.

Huts beklemtoonde dat hij al een hele tijd veel moeite heeft met de aanpak van Voka. Zo besloot hij zowel voor 2016 als voor 2017 de ledenbijdrage van zijn bedrijf aan Voka in te houden. Deze week heeft Katoen Natie dan besloten om vanaf 2018 een streep te trekken onder het lidmaatschap van Voka.

Volgens Huts kost het Voka-lidmaatschap zijn bedrijf jaarlijks tussen de 17.000 en 18.000 euro. Katoen Natie zal nog wel de bijdrage voor 2016 en 2017 storten.

Lidgeld niet betaald

Volgens Luc Luwel, de topman van Voka Antwerpen-Waasland, klopt de uitleg van Huts totaal niet. Luwel stelt dat Voka besloten heeft om Katoen Natie buiten te zetten omdat het bedrijf al twee jaar zijn lidgeld niet heeft betaald.

Hij neemt ook de kritiek van Huts op het gebrek aan slagvaardigheid van Voka niet. 'We hebben meer dan onze bijdrage geleverd in het Antwerpse mobiliteitsdebat'. En hij voegt er nog aan toe dat Voka zich daarbij opgeworpen heeft als een bruggenbouwer die zich 'dag en nacht' ingezet heeft om het algemeen belang te dienen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in