Disney koopt 21st Century Fox voor 52,4 miljard
Foto: AP

Walt Disney Company gaat de televisie- en filmactiviteiten van 21st Century Fox overnemen. Een miljardendeal met mogelijke grote gevolgen.

Disney en Fox zijn het eens over een miljardendeal die grote gevolgen gaat hebben voor de entertainmentwereld. Voor 52,4 miljard dollar in aandelen krijgt Disney het filmbedrijf, Amerikaanse sportzenders en betaalkanalen van 21st Century Fox in handen.

Onder meer Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, Kung Fu Panda en Family Guy komen door de deal in de stal van Disney terecht, net zoals populaire tv-series zoals Modern Family, The Simpsons en The Americans. Daardoor wordt Disney bijna incontournable op het vlak van blokbusters. Het bedrijf heeft immers al de rechten op grote filmreeksen zoals Star Wars, Spiderman en Pirates of the Caribbean.

Het gaat om de activiteiten die Australische mediabaron Rupert Murdoch de afgelopen dertig jaar heeft opgebouwd: naast de eerder vermelde Hollywood-studio en sportzenders, krijgt wordt Disney ook eigenaar van Europa’s grootste satellietzender (Sky), het best bekeken kanaal in India (Star india) en een reeks betaaltelevisiezenders zoals National Geographic.

Entertainmentbedrijf Disney wil meer films en series in huis halen om een eigen videostreamingdienst te kunnen opzetten. Het bedrijf biedt nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar wil een eigen dienst. In 2019 moet die klaar zijn. Om die reden werd eerder dit jaar de samenwerking met Netflix opgezegd.

De 83-jarige Murdoch gaat via een spin-off Fox News blijven leiden, net als de sportzender FS1. Zijn zoon James zal naar verwachting de overstap maken naar Disney.

 

Disney koopt 21st Century Fox voor 52,4 miljard
Foto: EPA-EFE

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig