Duizenden Rohingya in één maand gedood
Foto: AFP

Minstens 6.700 Rohingya zijn in de eerste maand na het uitbreken van het geweld in Myanmar gedood, zo blijkt uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen. Onder hen waren 730 kinderen.

Het aantal is veel hoger dan de 400 doden die Myanmar als officieel dodental naar voren schuift. Het leger omschrijft de meeste slachtoffers als moslimterroristen.

Meer dan 647.000 Rohingya zijn sinds augustus gevlucht naar Bangladesh, stelt Artsen Zonder Grenzen. Volgens onderzoek van de organisatie bij de vluchtelingen zijn tussen 25 augustus en 24 september minstens 9.000 Rohingya omgekomen in Myanmar.

Minstens 6.700 van die doden zijn een gevolg van geweld, onder wie 730 kinderen jonger dan vijf jaar oud. En dan gaat het om voorzichtige schattingen, stelt Artsen zonder Grenzen.

‘Het aantal doden ligt waarschijnlijk hoger’, zegt Sydney Wong, medisch directeur bij AZG. ‘We hebben mensen horen vertellen dat hele families zijn omgekomen doordat ze zijn opgesloten in hun huis, dat daarna in brand werd gestoken.’

Het leger reageerde met geweld nadat Rohingya-militanten meer dan 30 politiestations had aangevallen. Maar het ontkent dat soldaten burgers hebben gedood, dorpen hebben verbrand, vrouwen en kinderen hebben verkracht en hebben geplunderd.

Voor AZG is haar onderzoek het meest duidelijk bewijs tot nu toe van het wijdverspreide geweld door de Myanmarese autoriteiten.