Dat 2016 het warmste jaar ooit was, is onze eigen schuld
Door het warme water is het Great Barrier Reef verbleekt. Foto: REUTERS

Het warmste jaar ooit voor de wereld, de hittegolf in Azië en het abnormaal warme water voor de kusten van Alaska en Australië vorig jaar: dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder de klimaatverandering die veroorzaakt is door menselijke activiteit. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie.

Het is de eerste keer dat wetenschappers zeggen dat extreme klimatologische fenomenen zich niet hadden kunnen voordoen zonder de klimaatverandering. Het rapport werd gecontroleerd door een comité van wetenschappers voor publicatie.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de klimaatverandering veroorzaakt door mensen – door bijvoorbeeld fossiele brandstoffen te verbruiken – het risico vergrootte op overstromingen, droogtes, stormen en andere extreme weerfenomenen. Maar nooit werd ze aangeduid als enige oorzaak.

‘Deze studie is een fundamentele verandering’, zegt Jeff Rosenfeld, hoofdredacteur van het Bulletin of the American Meteorological Society, dat het werk publiceerde van 116 wetenschappers uit 18 landen.

Menselijke interventie

In 2016 verpulverde de planeet het oude warmterecord, en werd het het warmste jaar uit de moderne tijden. De recordtemperaturen aan de oppervlakte van de planeet ‘waren enkel mogelijk door een belangrijke antropogene opwarming’, het gevolg van een menselijke interventie, ‘over een eeuw heen’.

Azië kende een extreme hittegolf, met temperaturen die in India tussen maart en mei 580 doden veroorzaakten. Ook al was het weerfenomeen El Niño actief in 2015 en begin 2016, dat was niet de verantwoordelijke, zeggen de onderzoekers. ‘De extreme warmte in Azië in 2016 was niet mogelijk geweest zonder de klimaatopwarming’, klinkt het in het rapport.

In de Golf van Alaska, de Beringstraat, en voor de kust van Noord-Australië waren de watertemperaturen de hoogste van de afgelopen 35 jaar. Die opwarming veroorzaakte ‘een grote verbleking van het Great Barrier Reef en de verspreiding van giftige algen zoals nooit tevoren nabij de kust van Alaska’.

‘Het was extreem onwaarschijnlijk dat enkel natuurlijke variabelen geleid hebben tot de waargenomen anomalieën’, zeggen de onderzoekers.