Froome reageert op positieve test: “Ik doe het al tien jaar zo”
Foto: EPA-EFE

Chris Froome heeft gereageerd op de positieve test die hij aflegde in de Vuelta. De viervoudige Tourwinnaar zegt dat hij niets verkeerds gedaan heeft en dat hij zijn astmaprobleem al tien jaar op deze manier behandelt. “Ik vind niet dat mijn naam hierdoor besmeurd is”, vertelde hij aan de BBC.

Lees hier alles over de positieve plas van Chris Froome.

De wielerwereld staat op zijn kop sinds de UCI bekendmaakte dat Chris Froome, dit jaar winnaar van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, een positieve test afgelegd heeft bij het winnen van die laatste ronde. Het gaat om een te grote hoeveelheid Salbutamol, een geneesmiddel tegen inspanningsastma. “Ik begrijp dat dit een grote shock kan zijn voor mensen, maar ik heb de regels zeker niet overtreden”, vertelde Froome in Mallorca aan de Britse openbare omroep BBC.

“Ik vind ook niet dat mijn naam hierdoor besmeurd is. Maar ik kan de reacties wel begrijpen, zeker gezien de geschiedenis van het wielrennen. Dit is echter geen positieve test. De sport komt uit een donkere periode en ik heb alles in mijn carrière gedaan om te tonen dat de sport veranderd is.”

Informatie overgedragen aan de wielerbond

Froome zegt geen idee te hebben hoe het komt dat het Salbutamol-gehalte in zijn bloed plots twee keer zo hoog was als het eigenlijk had mogen zijn. “Ik ben al tien jaar een profrenner en heb mijn astmasymptomen al die tijd op deze manier behandeld . Ik ken de regels, weet waar de grenzen liggen en ben daar nooit over gegaan. Ik heb een heel duidelijke routine wat betreft het aantal keer dat ik mijn puffer gebruik. Ik heb alle informatie aan de UCI overgedragen opdat zij dit tot de bodem kunnen uitzoeken.”

Ook voor het feit dat Froome amper last leek te hebben van zijn astma tijdens de Vuelta, had hij een uitleg. “Ik moest mijn zwaktes verstoppen voor mijn rivalen”, verklaarde Froome. “Die jongens zijn op zoek naar elk soort zwakte. Dan ga ik middenin een grote ronde echter niet toegeven dat ik ergens last van heb, want dan mag je zeker zijn dat de concurrentie er de volgende dag een schepje bovenop doet.”