Woordbreuk en aasgieren wegen op Slachthuissite
Foto: jimmy kets
De beoogde verkoop van de Antwerpse slachthuissite door Land Invest zit vast door woordbreuk door de groep Caenen. 'Aasgieren proberen voordeel te halen uit de miserie bij Land Invest.'

Land Invest maakte vorige week bekend dat het de Lins Tower en de Slachthuissite aan vastgoedbaron Dirk Cavens en de familie Paeleman ging verkopen, maar er zit een kink in de kabel. Cavens wilde  de ontwikkelingsrechten kopen op de Slachthuissite maar plotseling doken nieuwe problemen op.

Een deel van de ontwikkelingsrechten is in handen van de groep Caenen, via het Groep Caenen Capital Fund en die wil plotseling een hogere prijs. Caenen heeft 30 procent van de aandelen en Land Invest 70 procent. Land Invest had een mondeling akkoord met de West-Vlaming Gregory Caenen over de prijs, maar Caenen blijkt plotseling méér geld te willen. 'Woordbreuk', luidt het woedend in Antwerpen.

Dirk Cavens zei dat hij er niet over piekerde om met Caenen rond de tafel te gaan zitten. Cavens wil 100 procent van de aandelen en wil niet dat Caenen blijft zitten met zijn 30 procent. Maar Land Invest wil Caenen enkel uitkopen aan de afgesproken prijs. En dus gaat de deal naar verwachting niet door. 'Tenzij Caenen alsnog inbindt', heet het.

 Cavens en Paeleman waren bereid 135 miljoen euro voor de totaliteit van de ontwikkelingsrechten te betalen aan Land Invest. Weliswaar over een periode van 12 jaar. Dat komt omdat het nog jaren zal duren vooraleer er sprake kan zijn van de eerste verkoop van een appartement. Het hele project staat nog in de kinderschoenen.

Cavens en Paeleman zouden normaal ook de  Lins Tower aan de Tunnelplaats kopen. Die deal kan niet gedwarsboomd worden door Caenen. Maar voor Cavens was de Slachthuissite het meest beloftevolle deel. Volgens kenners is het contract over de Lins Tower minder eenvoudig te annuleren. Cavens, die de appartementen op het Nieuw Zuid verkoopt, kan zijn commerciële ploeg vrij makkelijk inzetten op de verkoop van de Lins Tower.

Als de deal rond de Slachthuissite niet doorgaat, blijft dat project voorlopig bij LIG zitten. Het probleem is dat LIG zelf de financiële slagkracht ontbeert om het project zelf te ontwikkelen. Verschillende ontwikkelaars hebben biedingen overgemaakt op de Slachthuissite, maar de biedingen zijn ondermaats, heet het. 'Door de mediaberichten denken aasgieren een koopje te kunnen doen', zegt een betrokkene. 'We gaan echt niet verkopen aan de helft van de marktwaarde.'

Ondertussen is er ook nog een pokerspel bezig tussen de aandeelhouders van LIG. Aan wie heeft Erik Van Der Paal en Marc Schaling nu zijn aandelen verkocht?  En met wie is Ogeo, die de rest van de aandelen heeft, vandaag nog in gesprek? Er blijft veel mist rond hangen. Dit terwijl de druk om tot een consensus te komen onder de aandeelhouders groot is.

Duidelijk is dat er enkele bekende namen achter het gordijn verborgen zitten, maar het blijft onduidelijk om wie het precies gaat.

De bestuursimpasse bij LIG kwam gisteren nog tot uiting door het ontslag van Paul Borghgraef als bestuurder bij Land Invest namens Ogeo. Borghgraef klaagde er al een paar weken over dat de corporate governance regels onvoldoende gevolgd werden en dat er een gebrek aan transparantie was. Borghgraef, die ook handelsrechter in Antwerpen is, besloot daarop zijn functie neer te leggen. Hij blijft wel aan als consultant om het dagelijks beleid mee te flankeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in