Bourgeois dient gratieverzoek in voor ter dood veroordeelde VUB-prof
Archiefbeeld: protest aan de Iraanse ambassade in Brussel Foto: Photo News

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft aan de Iraanse ambassadeur een verzoek overhandigd om gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel voor wie in Iran de doodstraf dreigt.

Dat gratieverzoek zal overgemaakt worden aan de hoogste geestelijke in Iran. Dat heeft Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Marc Hendrickx (N-VA) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Minister-president Geert Bourgeois heeft dinsdag een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur. Die bevestigde dat er inderdaad geen beroep is aangetekend en dat de gerechtelijke procedure is afgerond. De enige overblijvende mogelijkheid is dat Djalali gratie zou krijgen. Zo’n gratie kan enkel verleend worden door de hoogste geestelijke in Iran.

Bourgeois heeft daarom via de ambassadeur een gratieverzoek ingediend. Daarnaast zal hij ook opnieuw de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini aanschrijven over de kwestie. 

Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani meldde woensdag tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg dat hij een protestbrief heeft gestuurd aan de Iraanse president Hassan Rohani.

Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond ook unaniem een spoedresolutie goedgekeurd waarin wordt aangedrongen op gratie voor Djalali. De resolutie kwam er op initiatief van oppositiepartij SP.A en werd na overleg ook mee ondertekend door Groen en meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD.

Betoging

Ook het bestuursorgaan van het Franstalig hoger onderwijs, de Académie de recherche et d'enseignement supérieur (Ares), roept op tot mobilisatie voor Djalali. 'Dat Ahmadreza Djalali waarschijnlijk ter dood veroordeeld zal worden zonder eerlijk proces en verdediging, baart ons zorgen', zegt Ares.

Die roept dan ook studenten, wetenschappers, professoren en personeel van het Franstalig hoger onderwijs op om deel te nemen aan de manifestatie die donderdag plaatsvindt voor de Iraanse ambassade in Brussel.

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Teheran. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid. Afgelopen maand werd hij na negentien maanden cel veroordeeld tot de doodstraf. Het hoger beroep daartegen blijkt door zijn advocaat nooit te zijn ingediend. Daarmee lijkt de uitvoering van de doodstraf steeds onvermijdelijker.