#Metoo in Bollywood: ‘Iedereen kent beruchte castingsofa’
Bollywood-danseressen (themabeeld)

Bollywood moet niet onderdoen voor Hollywood wat grensoverschrijdend gedrag bij regisseurs betreft. Dat zeggen verschillende bekende Bollywood-actrices.

Nadat dit najaar aan het licht kwam dat de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein jarenlang doelbewust vrouwen in de val lokte en misbruikte, ging de #metoo-bal aan het rollen. Inmiddels hebben duizenden bekende actrices en acteurs getuigd over grensoverschrijdend gedrag bij personen in de filmindustrie die een machtsfunctie uitoefen(d)en.

Tot nu toe bleef het stil in Bollywood, de Indiase tegenhanger van Hollywood, maar toen The Guardian vroeg naar de bevindingen van enkele bekende actrices, waren ze unaniem negatief over het respecteren van de psychologische en fysieke grenzen van actrices op de set.

Betasten en knuffelen

Een van hen beschrijft hoe een producer vroeg of ze in zijn auto wilde stappen om haar mogelijke rol in een televisieserie te bespreken. Terwijl het neefje van de producer op de achterbank zat, begon hij haar te betasten. ‘Achteraf belde hij me met de waarschuwing dat ik het voorval niet aan de grote klok moest hangen. Hij zei me dat mensen in de business me als een slecht meisje zouden beschouwen.’

Ook de bekende Bollywood-actrice Swara Bhasker, die onlangs een award in de wacht sleepte, kreeg in het begin van haar carrière te maken met grensoverschrijdend gedrag. Zij kreeg eerst onophoudelijk sms’jes van een regisseur, waarna hij haar uitnodigde voor privémeetings. Bhasker moest de man knuffelen zodat hij ‘verliefd kon worden op de rol die ze zou spelen’ in zijn volgende productie.

‘Iedereen kent de beruchte castingsofa’, bevestigde journaliste Anna MM Vetticad aan The Guardian. ‘Het is een van de grootste publieke geheimen in India.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig