‘Trump heeft Jeruzalem cadeau gegeven aan de zionistische beweging’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft 'Jeruzalem cadeau gegeven aan de zionistische beweging alsof hij een stad in de VS wegschenkt'. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas woensdag gezegd tijdens de bijzondere top van Arabische landen in Istanboel.

Door Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad, hebben de VS hun kans verkeken om een rol te spelen binnen het vredesproces, herhaalt de president.

'Jeruzalem is en blijft de eeuwige hoofdstad van de Palestijnse Staat. Wanneer dat niet meer het geval is, zal er geen vrede en stabiliteit meer zijn', aldus Abbas, die Washington 'partijdig' noemt. 'Vanaf nu erkennen we op geen enkele manier meer de rol van de VS in het vredesproces.'

'Er gelden andere wetten voor de Israëli’s dan voor de Palestijnen. Dat is apartheid. Mag de wereld een nieuw apartheidsregime aanvaarden, dertig jaar na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika?', vraagt Abbas zich nog af. De president voegt nog toe dat de hele wereld gekant is tegen de beslissing.

De Jordaanse koning Abdullah II noemde de beslissing van de VS dan weer 'gevaarlijk en destabiliserend'. 'Onze regio kan niet van vrede genieten zonder een tweestatenoplossing', aldus de koning.

Eerder riep de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al op om Oost-Jeruzalem te erkennen als Palestijnse hoofdstad.

Sinds de aankondiging van Trump vorige week is het erg onrustig in de Palestijnse gebieden. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen nog twee Hamas-strijders om het leven bij een Israëlische luchtaanval. Die aanval was een reactie op een raketlancering vanuit de Palestijnse gebieden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig