Froome is verre van de eerste: wielrenners vaak in opspraak door gebruik salbutamol
Foto: BELGAIMAGE

Het nieuws dat Chris Froome in september tijdens de Vuelta betrapt werd met te hoge waarden van salbutamol sloeg woensdagochtend in de wielerwereld in als een bom. De 32-jarige renner van Sky is echter niet de eerste wielrenner die in opspraak komt na gebruik van het product.

LEES OOK: Chris Froome speelt mogelijk Vuelta-zege kwijt na positieve dopingtest

LEES OOK: Wat is salbutamol, het middel waarop Froome is betrapt? En ga je er echt beter van rijden?

De Italiaan Diego Ulissi werd iets minder dan drie jaar geleden voor negen maanden geschorst wegens een te hoge waarde salbutamol. Hij testte positief in de Giro van 2014. Naar eigen zeggen had hij het product gebruikt wegens problemen met de luchtwegen. Het leverde hem uiteindelijk een korte schorsing op, Lampre-Merida hield hem in de ploeg.

In de Giro in mei 2007 testte de Italiaan Alessandro Petacchi positief op hetzelfde middel. Zijn urine bevatte een gehalte van salbutamol van 1.320 nanogram per milliliter. De sprinter werd vrijgesproken door de Italiaanse Wielerbond FCI, waarop het Italiaans Olympisch Comité (CONI) in beroep ging. Het Internationaal Sporttribunaal TAS schorste Petacchi uiteindelijk voor een jaar. In diezelfde Giro werd ook de Italiaan Leonardo Piepoli betrapt met te hoge waarden van Salbutamol in zijn urine.

In de Tour van 2006 testte de Spanjaard Oscar Pereiro tweemaal positief op salbutamol, nadien werd hij vrijgesproken door de UCI. Jaren eerder had zijn landgenoot Igor Gonzalez de Galdeano minder geluk, hij werd voor zes maanden aan de kant gezet nadat bij een controle op 12 juli 2002 Salbutamol werd teruggevonden. Eerder werd onder meer ook de Italiaan Marco Velo in september 2000 betrapt.

In de jaren negentig kwamen toprenners zoals Tony Rominger, Franco Ballerini en vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain in opspraak door het gebruik van het product. Hun dossiers werden uiteindelijk zonder gevolg geklasseerd.