Speelt Chris Froome Vuelta-zege kwijt?
Foto: Photo News

Bij een dopingcontrole tijdens de jongste Vuelta werd in het bloed van Tourwinnaar Chris Froome een te grote hoeveelheid van het astmamiddel salbutamol teruggevonden. Dat meldt de internationale wielerfederatie UCI.

Het is bekend dat Froome astma heeft en dat product mag gebruiken. Maar omdat de toegelaten waarde overschreden is, moet de renner nu meer uitleg geven aan de UCI. Als die uitleg niet volstaat, dreigt Froome zijn eindzege in de Vuelta kwijt te spelen. Gezien de aard van het product in kwestie kreeg de 32-jarige renner geen voorlopige schorsing opgelegd.

Het nieuws komt aan het licht na een onderzoek van The Guardian en Le Monde, en werd vrijwel meteen bevestigd door de internationale wielerunie UCI. Froome leverde de abnormale test met te hoge waarden van salbutamol af op 7 september. De Brit werd dertien dagen later op de hoogte gebracht van de afwijkende test.

Dubbel zo hoog als toegestaan

Renners mogen volgens de WADA-regels maximum 1.000 nanogram per milliliter salbutamol in hun bloed hebben. De hoeveelheid die bij de 32-jarige Froome werd aangetroffen, was dubbel zo hoog als toegestaan: 2.000 nanogram per milliliter.

Froome en Team Sky ontkennen iets fout te hebben gedaan.  In een mededeling legt zijn ploeg, Team Sky, uit dat het om een eenmalige afwijkende controle van 2.000 nanogram per milliliter gaat. 'In de overige twintig testen die Froome tijdens de Vuelta afgelegd heeft, werden er geen abnormale waarden geregistreerd.'

'Tijdens de laatste week van de Vuelta kreeg Chris af te rekenen met symptomen van acute astma', klinkt het in een mededeling. 'Op advies van de ploegarts werd vervolgens de dosis Salbutamol verhoogd, maar bleef het gebruik nog steeds binnen de toegestane waarden. Deze afwijkende test betekent ook niet dat er regels werden overtreden. Het is een alarmsignaal waarbij er gekeken wordt naar wat de verhoogde waarde van Salbutamol heeft veroorzaakt en om te verzekeren dat er niet meer dan de toegestane waarde van het product werd geïnhaleerd. Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de concentratie aan Salbutamol in de urine, zoals de interactie tussen Salbutamol met voeding en andere geneesmiddelen, uitdroging en het tijdstip van het gebruik van het geneesmiddel voor de test.'


Froome zegt zelf te willen meewerken aan het onderzoek. 'Ik ben een leidersfiguur in deze sport en neem dat heel serieus op. De UCI doet er goed aan dopingtesten te analyseren en samen met het team, zal ik hen alle nodige informatie overhandigen', aldus Froome.

'Het is algemeen geweten dat ik astma heb en ik weet exact wat de regels zijn. Ik gebruik een inhalator om de symptomen te bestrijden, maar blijf altijd binnen de toegestane waarden. Ik weet immers dat ik als drager van de leiderstrui dagelijks getest zal worden. Mijn astma werd erger tijdens de Vuelta en in samenspraak met de dokter werd de dosis verhoogd. Daarbij gingen we echter heel voorzichtig te werk om ervoor te zorgen dat we de toegestane waarden niet zouden overschrijden.'

7 september, de dag dat Sander Armée won

Op 7 september, de dag van de afwijkende test, werd de achttiende rit van de Ronde van Spanje gereden. Sander Armee won die hoofdzakelijk vlakke rit met aankomst bergop. Froome zelf eindigde toen als 23e en nam op de slotklim nog een handvol seconden op zijn concurrenten. De dag voordien had hij wel wat tijd verloren in de bergrit naar Los Machucos.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome (2013, 2015, 2016, 2017) won dit jaar voor de eerste keer de Vuelta en zorgde zo voor een dubbel die sinds 1978 met Bernard Hinault niet meer gerealiseerd werd. Hij kondigde meteen ook zijn deelname aan de Giro van volgend jaar aan, de enige grote ronde die nog ontbreekt op zijn palmares. Het hoofddoel van komend seizoen blijft echter de Ronde van Frankrijk. De laatste renner die in hetzelfde seizoen Tour en Giro kon winnen, was Marco Pantani in 1998.