N-VA gaat Engergiepact niet goedkeuren
Foto: BELGAIMAGE

N-VA zal het Energiepact niet goedkeuren in de Vlaamse en federale regering. Dat heeft Vlaams parlementslid Andries Gryffroy dinsdag duidelijk gemaakt in het VRT-programma Terzake.

Meer efficiëntie, minder uitstoot en geen kernenergie. De ambities voor het Energiepact zijn  hoog. Het pact moet de blauwdruk leveren voor een hernieuwbare energietoekomst en het pad naar een meer klimaatneutrale samenleving effenen. 

Het voorstel dat op tafel ligt is echter te ambitieus voor regeringspartij N-VA: ‘Ik zal heel duidelijk zijn, namens onze partij. Onze partij zal noch in de Vlaamse regering, noch in de federale regering dit pact goedkeuren. Omdat het niet onderbouwd is, omdat de betaalbaarheid in gevaar komt, omdat de duurzaamheid in gevaar komt, en omdat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd is’, zo verklaarde Gryffroy.

'Meer symbool dan pact'

Eerder vandaag zei Bert Wollants, energiespecialist van regeringspartij N-VA, al aan De Standaard dat 'dit geen tekst is die je zo kan goedkeuren'. 'Dit is meer een symbool dan een pact. Het bevat heel mooie voornemens, maar de grote vraag naar de kostprijs en wie die gaat betalen blijft onbeantwoord’, aldus Wollants. ‘We hebben met de subsidiëring van zonnepanelen in het verleden ook gezien wat de gevolgen zijn als op voorhand niet duidelijk wordt afgesproken wie de kosten gaat dragen.’

Het is al langer geweten dat de N-VA sceptisch staat tegenover de sluiting van alle kerncentrales tegen 2025. De partij vreest dat de geplande kernuitstap tegen 2025 niet haalbaar is. N-VA wil de twee jongste kerncentrales langer openhouden. 

Maar ook CD&V, dat niet mee aan de onderhandelingstafel zat, kijkt met het nodige voorbehoud naar het ontwerp van Energiepact dat de vier bevoegde ministers sloten. Bij de christendemocraten valt grote tevredenheid te noteren dat het pact er eindelijk is, maar ook dat het toch nog wat meer ‘fond’ mag krijgen. ‘Dit is nog geen pact, maar wel een eerste belangrijke stap’, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Oppositiepartijen Groen en SP.A lieten weten ‘alvast constructieve partners te willen zijn in het uitvoeren van het pact’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig