Mohammed minder gediscrimineerd op huurmarkt
Foto: BELGA

Dankzij praktijktesten van de stad Gent worden kandidaat-huurders van vreemde origine er minder gediscrimineerd. Toch blijft Vlaams minister Homans ertegen gekant.

In 2015 werd een nulmeting gedaan bij alle 86 vastgoedmakelaars in de stad. Toen werd een op de vier kandidaat-huurders met een vreemde naam gediscrimineerd en 21 procent van de kandidaat-huurders met een beperking. De sector beloofde in te grijpen, en dat blijkt nu ook uit een tweede test van eerder dit jaar. Het aantal kandidaat-huurders met een vreemde naam dat nog wordt gediscrimineerd is bijna gehalveerd, tot 14 procent. Bij mensen met een beperking wordt nog 15 procent gediscrimineerd.

‘Deze resultaten tonen voor ons aan dat de praktijktesten werken’, zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A).

‘Meeste makelaars bonafide’

‘Vroeger konden we alleen uitspraken doen over de sector in het algemeen, nu over individuele makelaars’, zegt professor Pieter-Paul Verhaeghe (UGent en VUB), die het onderzoek wetenschappelijk begeleidt en analyseert. ‘Er zijn niet veel makelaars die een beetje discrimineren, maar er is een beperkte groep die altijd discrimineert. 12 van de 86 makelaars om precies te zijn. Het goede nieuws is dus dat de grote meerderheid van de makelaars bonafide is. De resultaten laten de stad ook toe veel gerichter preventie te voeren. Als die 12 makelaars stoppen met discrimineren, krijgt iedereen op de huurmarkt gelijke kansen.’

Geen heksenjacht

De rotte appels mogen het bij het gelijkekansencentrum Unia gaan uitleggen. Nadien worden de praktijktesten herhaald. Tegen wie blijft discrimineren, kan Unia verdere stappen te ondernemen.

‘We zouden graag als stad zelf ook juridische stappen kunnen ondernemen, maar dat is wettelijk niet mogelijk’, zegt Tapmaz. Al benadrukt hij dat de stad geen heksenjacht wil voeren. ‘We zijn altijd met de sector in dialoog gegaan.’

Particulier buiten schot

De Vlaamse Confederatie van Immoberoepen (CIB) is tegen het gebruik van praktijktesten, maar hoopt dat de resultaten het vertrouwen in de sector helpen versterken. De sector blijft ervan overtuigd dat vastgoedkantoren ‘zelden tot nooit’ op eigen initiatief discrimineren en vindt het ook jammer dat de verhurende particulier buiten schot blijft, terwijl die ook discrimineert.

Nog een kanttekening: ‘We onderzoeken alleen of in de eerste fase van het verhuurproces wordt gediscrimineerd’, zegt Verhaeghe. ‘Wanneer Maarten en Mohammed worden uitgenodigd om een pand te bezichtigen, weten we niet wat daarna gebeurt.’

Convenant

De Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor Gelijke Kansen, blijft principieel gekant tegen praktijktesten. De minister heeft met de sector een convenant uitgewerkt waardoor verhuurders beter moeten worden geïnformeerd en gesensibiliseerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig