Tetris nu ook te spelen via Facebook Messenger
Foto: mvdv
Het legendarische puzzelspelletje Tetris kan voortaan ook gespeeld worden via Facebook Messenger. In je eentje, maar uiteraard ook in een competitie tegen je chatvrienden.

Hoewel Tetris al sinds 1984 meedraait heeft het spel nog maar weinig aan populariteit ingeboet. De jongste incarnatie in Facebook Messenger is in essentie de klassieke versie, maar de Amsterdamse ontwikkelaar Cool Games zorgde wel voor een paar nieuwtjes.

Om te beginnen zitten er liefst negentig missies in Tetris. Denk aan opdrachten als ‘Haal een score van 5.000 punten’ of ‘Speel vijf enkelvoudige lijnen weg’. Om nieuwe missies te ontgrendelen moet je eerst de nodige ervaringspunten zien te verdienen. In tegenstelling tot bij de originele versie ben je niet meteen ‘af’ als de Tetris-toren het plafond raakt: in ruil voor het uitkijken van een kort reclamefilmpje, meestal over een andere spelletjes, krijg je desgewenst een tweede leven.

Zoals het een Facebook Messenger-game betaamt is het ook mogelijk om vrienden uit te dagen om jouw hoogste score te verpulveren. Elke week start er een nieuwe competitie, en je kan de strijd zowel aangaan via de Messenger-app als via de browserversie.

Tetris werd 33 jaar geleden oorspronkelijk voor de computer ontwikkeld door de Russische programmeur Aleksej Pazjitnov. De naam is een samenvoeging van de woorden tetromino (een meetkundige vorm die uit afzonderlijke vierkantjes bestaat) en tennis, de favoriete sport van Pazjitnov. Tetris is overigens lang niet het enige spelletje in Facebook Messenger. De chat-app biedt keuze uit tientallen games, waaronder ook Pac-man, Solitaire, Arkanoid, Zeeslag en Cut the Rope.

Een potje Tetris spelen in Messenger, is heel eenvoudig: klik op het icoontje van de gamepad en tik 'Tetris' in het zoekveld. De rest wijst zichzelf uit.