Zo wordt Victor Horta een jaar lang gevierd in Brussel
Het Hortamuseum Foto: Photo News

Brussel staat in 2018 in het teken van architect Victor Horta. Twintig culturele instellingen uit onze hoofdstad bundelen de krachten voor ‘Horta Inside Out’.

Bedoeling van ‘Horta Inside Out’ is de meester van de art nouveau Victor Horta (1861-1947) vanuit alle hoeken te (her)ontdekken via conferenties, lezingen, activiteiten en geleide wandelingen.

Tentoonstellingen worden georganiseerd in het Stripcentrum (de voormalige Magasins Waucquez van de architect), het Hortamuseum in Sint-Gillis, de woning Autrique in Schaarbeek en het Jubelparkmuseum, waar de oorspronkelijke Wolferswinkel van Horta net werd heropgebouwd.

Van 15 januari tot 31 december vindt voorts in het gebouw van het Internationaal Centrum voor de Stad, de architectuur en het Landschap (Civa) in Elsene de expo ‘Aux sources de l’art nouveau’ plaats, georganiseerd door de dienst Monumenten en Sites van de Regio Brussel-Hoofdstad.

Tijdelijke tentoonstellingen vinden onder andere plaats in het Tempeltje van de Menselijke Driften, het eerste architectonische werk van Horta, en in het Paleis voor Schone Kunsten.

Onderbelicht

Het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival 2018, dat plaatsvindt in maart, heeft als thema ‘de verborgen schatten van en focus op Victor Horta’. In oktober wijdt de vierde editie van het Festival Artonov zich aan een eerder onbelichte kant van Horta - de inspiratie die de architect als vrijmetselaar haalde uit de maçonnieke symbolen en rituelen.

Eveneens in oktober organiseert het Civa een boekenbeurs rond de figuur van Horta en de art nouveau. Voor geleide bezoeken kan de kunstliefhebber kiezen tussen de bus, de fiets of het eigen voetenwerk. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), ten slotte, verzorgt een fototentoonstelling over inmiddels verdwenen werk van de architect.