Tertio lanceert petitie voor behoud uitzendingen erediensten op VRT
Foto: chris nelis

Het christelijk weekblad Tertio pikt het voorstel van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) niet om niet langer erediensten uit te zenden op de openbare omroep. Aanleiding was de beslissing van VRT om voortaan tweemaal per jaar een islamitische eredienst uit te zenden.

Het stoort hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde dat Gatz het kind met het badwater wil weggooien. 'De afkeer van en het verzet tegen de islam leiden tot het opofferen van alles wat met godsdienst te maken heeft, op het ‘altaar van de neutraliteit’'.

Bovendien werkt deze beslissing radicalisering in de hand, denkt Van Lierde. 'Religie verbannen naar de privésfeer, achter de voordeur, naar de kelders en de garages van de samenleving, voedt alleen maar de polarisatie en de radicalisering. Gelovigen verdiepen en versterken hun identiteit net omdat ze zich bedreigd voelen en om zich te verdedigen tegen de kritieken. De ander verdrukken en vervallen in wij-zijverhalen komen een open samenleving niet ten goede.'

'Door in alle openheid bij elkaar te laten binnenkijken, kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen', klinkt het in een persbericht dinsdag.

De petitie moet de overheid ervan overtuigen dat er wel plaats moet zijn voor levensbeschouwingen op de openbare omroep. 'Wat zichtbaar is, is controleerbaar', besluit de Tertio-hoofdredacteur.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig