ACV en ACLVB steunen nationale staking voorlopig niet
Komende dinsdag betogen de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering-Michel Foto: Photo News

De wens van de ABVV-leiding om in februari te staken verrast de liberale vakbond ACLVB. Ook het ACV spreekt zijn steun niet uit.

De socialistische vakbond ABVV heeft plannen voor een nationale staking tegen het regeringsbeleid in de eerste week van februari volgend jaar.

Dat blijkt uit het actieplan tegen het ‘asociale’ beleid van de federale regering-Michel dat ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vandaag aan het federaal comité van het ABVV voorlegde. Van een formele stakingsaanzegging is nog geen sprake.

‘We vallen uit de lucht’, zegt Hugo Engelen, lid van het uitvoerend comité van het ACLVB. ‘Een algemene staking is niet niets. Zo’n beslissing moet bij ons altijd door de leden worden gedragen. Dit twee maanden op voorhand aankondigen is veel te vroeg. Het is bizar dat men iets de wereld in stuurt, zonder dat men de beslissing zelf al genomen heeft.’

Ook het ACV steunt het ABVV-voorstel voorlopig niet. ‘We gaan niet reageren op iets waarover onze socialistische collega’s nog niet eens zelf beslist hebben’, zegt woordvoerder David Vanbellinghen.

Het ABVV toonde zich de afgelopen jaren de vakbond die het felst van leer trok tegen het regeringsbeleid. Op 10 oktober staakte de socialistische overheidsvakbond ACOD nog zonder de steun van hun christelijke en liberale collega’s.

Met de staking in februari wil de ABVV-top naar eigen zeggen ‘de grote ondernemingen onder druk zetten omdat die in dit land de wetten voorschrijven’, blijkt uit interne ABVV-nota’s die De Standaard kon inkijken.

Betoging komende dinsdag

Komende dinsdag staan de drie grote vakbonden van ons land wel in eengemaakte slagorde. Dan betogen ze in Brussel tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel.

Bij de NMBS wordt hinder verwacht, omdat de spoorafdeling van het ACOD een stakingsaanzegging heeft ingediend om zijn leden de mogelijkheid te geven om aan de betoging deel te nemen.

‘Daar zullen we peilen wat het engagement van onze mensen is voor eventuele verdere actie’, zegt Engelen. ‘We verwachten veel volk.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig