Het telegram gaat met pensioen
De telegraaf is ingehaald door e-mail en WhatsApp. Foto: IMAGEGLOBE

Op 29 december houdt Proximus op met telegrammen te versturen. Na 150 jaar is het voor het telegram tijd om uit te doven.

Ja, het bestaat nog: het telegram. En binnenkort bestaat het niet meer. Want op 29 december stopt Proximus definitief met de dienst voor verzending en ontvangst van telegrammen. Daarbij wordt een boodschap elektronisch verstuurd en door een bode op papier afgeleverd bij de bestemmeling. Burgers gebruikten ze om geboortes, huwelijken of overlijdens aan te kondigen. Ze konden zelfs een fles champagne meesturen. Maar ook bedrijven, advocaten en gerechtsdeurwaarders gebruikten vaak telegrammen.

De telegram heeft in België een geschiedenis van meer dan 150 jaar. Begin jaren 80 werden er nog anderhalf miljoen in België verstuurd. Vandaag is dat wel even anders. Door de opkomst van communicatiemiddelen zoals e-mail en instant messaging zoals WhatsApp is het telegram in onbruik geraakt. Maar helemaal verdwijnen deed het niet. Dit jaar werden er in ons land nog 8.000 verstuurd.

Maar eind dit jaar gaat de stekker er dus definitief uit. Klanten die nog verslingerd zijn aan het telegram zullen door Proximus worden gewezen op mogelijke digitale alternatieven.