ABVV plant nationale staking in februari
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Foto: BELGA

De socialistische vakbond ABVV maakt zich op om in de eerste week van februari een nationale staking te houden tegen het regeringsbeleid.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en zijn Franstalige nummer twee Robert Vertenueil leggen vandaag aan het federaal comité van de socialistische vakbond een actieplan voor tegen het ‘asociale’ beleid van de federale regering-Michel.

Daarin gaat het onder meer over de (reeds aangekondigde) nationale betoging tegen het pensioenbeleid. Die manifestatie vindt volgende week dinsdag, 19 december, plaats in Brussel.

Maar daar zal het allicht niet bij blijven, blijkt uit interne ABVV-nota’s die De Standaard kon inkijken. De ABVV-top stelt een algemene stakingsdag voor begin februari. Met die staking willen De Leeuw en Vertenueil naar eigen zeggen ‘de grote ondernemingen onder druk zetten omdat die in dit land de wetten voorschrijven’.

Vandaag valt er nog geen definitieve beslissing over de staking. Dat gebeurt pas op de volgende vergadering van het federaal comité, op 23 januari. In dat comité zitten alle regionale vakbondsleiders plus de topmannen van de beroepscentrales. Voorzitter De Leeuw zegt in zijn actievoorstel ‘maximaal te streven naar een stakingsactie in gemeenschappelijk vakbondsfront’, dus met het christelijke ACV en de liberale ACLVB.

Geen treinen?

In afwachting rommelt het binnenskamers over de organisatie van de pensioenbetoging van volgende week. Uit mailverkeer tussen de ABVV-bonzen blijkt dat er veel verwarring heerst over de manier waarop de militanten vanuit de provincies naar Brussel moeten geraken. ‘Rijden de treinen of niet?’ is daarbij de centrale vraag.

Als de treinen niet rijden, lijkt de betoging op 19 december volgens een van de ABVV-leiders bij voorbaat mislukt. ‘Het is de bedoeling om met onze actie tegen het pensioenbeleid de publieke opinie aan onze kant te krijgen, maar dat gaat niet lukken als er die dag ook een spoorstaking doorgaat’, luidt het. ‘Op die manier hebben we geen vijanden nodig om de vakbond kapot te krijgen.’