Vrouwen eisen onderzoek naar Trumps losse handjes
Foto: Photo News

Een zestigtal Democratische Congresleden eist een onderzoek naar president Donald Trump wegens grensoverschrijdend gedrag. Tijdens de verkiezingscampagne dook een filmpje op waarin die tegen een bekende tv-maker erover opschept hoe graag vrouwen zich door hem in het kruis laten tasten.

In de nasleep beschuldigden zestien vrouwen Trump van grensoverschrijdend gedrag. De 'Grab them by the pussy'-video werd de tv-maker Billy Bush fataal. Trump werd president.

Maandag herhaalden drie van hen, Jessica Leeds, Samantha Holvey and Rachel Crooks, op een persconferentie hun relaas. Zij smeekten het Congres een onderzoek in te stellen. Later vandaag sluiten 56 vrouwelijke Congresleden zich daarbij aan.

Het zijn allemaal Democraten. Maar zondag zei Nikki Haley, Trumps ambassadeur bij de Verenigde Naties en een rijzende Republikeinse ster, dat ‘de vrouwen die de president beschuldigen van betasten en kussen, het recht hebben gehoord te worden’.

Streep door de rekening

Die vrouwelijke solidariteit over de partijgrenzen heen is een streep door de rekening van het Witte Huis, waar de beschuldigende vrouwen steevast als leugenaars worden weggezet. De zeden zijn aan het veranderen - in een week tijd namen drie Congresleden ontslag wegens wangedrag. Toch blijft er in de Republikeinse partij heel veel steun voor kandidaat-senator Roy Moore uit Alabama, die ervan wordt beschuldigd een tiener te hebben misbruikt. De drie vrouwen noemden het op hun persconferentie ‘angstaanjagend en verwarrend’ dat Moore vandaag misschien wordt verkozen.

Zelfs als er geen parlementair onderzoek komt naar Trump, is er nog steeds een kans dat het tot een rechtszaak komt. Een deelneemster aan The Apprentice, Trumps vroegere tv-show, daagt de president voor de rechter omdat hij haar borsten bepotelde.