Amerikaan die overliep naar Noord-Korea overleden
Foto: REUTERS

Een Amerikaanse deserteur die bijna 40 jaar lang in Noord-Korea woonde, is in de Japanse woonplaats van zijn vrouw overleden. Charles Jenkins werd 77. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo dinsdag.

Jenkins deserteerde in 1965. De sergeant verliet zijn post langs de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, omdat hij wilde vermijden dat hij zou worden ingezet in Vietnam. In Noord-Korea trouwde hij later met een Japanse vrouw, die in 1978 als 19-jarige ontvoerd was door Noord-Koreaanse agenten.

De vrouw mocht in 2002 na 24 jaar naar Japan terugkeren, nadat Noord-Korea de ontvoering had toegegeven van meerdere Japanners in de jaren 70 en 80. De ontvoerden moesten onder meer Noord-Koreaanse spionnen Japans bijbrengen.

Jenkins volgde in 2004 zijn vrouw naar Japan en gaf zich bij aankomst over aan de Amerikaanse militaire autoriteiten. Hij werd door een militaire rechtbank schuldig bevonden aan desertie en zat een maand in de gevangenis.

Sindsdien woonde Jenkins met zijn vrouw en hun twee in Noord-Korea geboren dochters in de Japanse prefectuur Niigata.