Groen en SP.A gaan zich constructief opstellen rond energiepact
Foto: Photo News
De vier ministers van Energie in ons land hebben een akkoord bereikt over het interfederaal Energiepact. Oppositiepartijen Groen en SP.A willen alvast constructieve partners zijn in het uitvoeren van het pact, al betreuren de socialisten wel dat de oppositie niet werd betrokken bij de totstandkoming.

Wat voorlopig uitlekt over het energiepact, is positief. Hopelijk worden de geruchten ook waarheid. Voor een ambitieus en duidelijk energiepact is Groen een partner, ook vanuit de oppositie'. Dat stellen federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo en Vlaams Parlementslid Johan Danen.

'De kernuitstap ondubbelzinnig bevestigen is een cruciaal onderdeel van zo’n interfederaal energiepact', zegt Calvo. 'Pas met een kernuitstap krijg je een grote doorbraak van hernieuwbare energie, noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen. Voor ons moet die bevestiging er absoluut in. Hopelijk laat N-VA haar plan varen om de oude kerncentrales van Engie nog te verlengen.'

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. 'Dat we ook al vooruitkijken naar 2050, is een goede zaak. Er is sprake van 100% hernieuwbare energie tegen dat jaar. Als ook die doelstelling duidelijk wordt afgesproken, is dat een belangrijk feit. Ook de aandacht voor energie-efficiënte is een goede zaak', vindt Danen.

De Groen-parlementsleden blijven voorzichtig, maar zijn wel hoopvol: 'Het is wachten op de eigenlijke teksten en de goedkeuring door de regeringen. We hebben heel wat jaren moeten aandringen. Maar nu lijken ook andere partijen samen met ons ‘ja’ te zeggen tegen de kernuitstap en een doorbraak van hernieuwbare energie. Die kans moeten we grijpen. Het is hoog tijd. Hopelijk zegt ook N-VA duidelijk ja tegen deze belangrijke beslissingen, zodat we eindelijk aan de energietoekomst kunnen beginnen werken.'

SP.A: 'Ons land kan niet ambitieus genoeg zijn'

SP.A zal zich constructief opstellen rond het Energiepact, maar betreurt dat de oppositie niet werd betrokken bij de totstandkoming.  'We hebben ons altijd als een constructieve partner opgesteld en we zullen dat in de toekomst blijven doen', zeggen SP.A-parlementsleden Karin Temmerman en Rob Beenders. 'De toekomst is aan de hernieuwbare energie en energiebesparing. Ons land kan daarin niet ambitieus genoeg zijn. Het gaat tenslotte over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.'

SP.A betreurt wel de manier waarop het Energiepact tot stand is gekomen. 'Dat is een ambitie die ver over de volgende verkiezingen heen reikt. Om dit te realiseren hadden de vier energieministers niet enkel hun regeringspartijen maximaal moeten betrekken maar ook de oppositiepartijen en het middenveld', zegt Rob Beenders.

De oppositiepartij roept N-VA op de wens om de kerncentrales langer open te houden op te bergen. Enkel als dat zeker is kunnen de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie gebeuren en kunnen we onze klimaatdoelstellingen halen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig