Xavier Siméon wil tonen dat hij zijn plaats heeft in MotoGP, nog twee Belgen in WK motorsport
Foto: Photo News

Xavier Siméon (28) treedt in het seizoen 2018 aan in de koninginnenklasse van de snelheidsmotoren. Bij het team Avintia zal hij met een Ducati rijden. “Ik wil heel erg graag tonen dat ik het niveau heb om te strijden, zelfs in de MotoGP-klasse”, verklaarde Siméon maandag bij de presentatie van de piloten van Zelos.

Siméon heeft een wisselvallig seizoen achter de rug in de Moto2-categorie. “Daar zijn verklaringen voor”, legde Siméon uit. “Het team is zeer belangrijk. Toen ik in 2016 bij Tasca Racing tekende, waren er grote ambities en werden investeringen beloofd. Maar het hele seizoen waren er grote technische problemen en mijn technische staf werd drie keer gewijzigd. Toen ik de voorbije jaren wel een performant team had, heb ik wel resultaten geboekt.”

De eerste Belg in bijna dertig jaar in de MotoGP kende ook zijn portie blessureleed. “In augustus brak ik mijn opperarmbeen. Ik zat snel terug aan tachtig procent van mijn capaciteiten, maar het kostte meer tijd dan verwacht om die laatste twintig procent terug te winnen. Ik blijf verder revalideren. Mijn pinkbreuk, opgelopen in oktober, lijkt niet zo ernstig, maar het is de vinger waarmee je kracht zet in de MotoGP... Ik hoop volledig gerecupereerd te zijn tegen de eerste Grote Prijs.”

Siméon werkte al oefenritten af met zijn nieuwe motor. “Er zijn meerdere verschillen tussen MotoGP en Moto2. De belangrijkste zijn het vermogen, de elektronica, de remmen en de banden. Het is het moeilijkst om je aan te passen aan de banden, want in de Moto2 voel je beter wanneer de banden ‘op’ zijn. In de MotoGP ‘waarschuwt’ de band je minder.”

Drie Belgen bij Avintia Racing

Komend seizoen starten er met Xavier Siméon (MotoGP), Livio Loi (Moto3) en Barry Baltus (WK junioren en Rookie Cup) drie Belgische motorrijders van het bedrijf Zelos bij het Spaanse team Reale Avintia Racing in het WK motorsport. “Dat is het beste nieuws van dit jaar”, vertelde Zelos-CEO Freddy Tacheny maandag tijdens een persconferentie in Diegem.

“Onze drie motorrijders zitten in hetzelfde team en dus kunnen we nu al spreken van coherentie. De transfer van Xavier Siméon van de Moto2- naar de MotoGP-klasse heeft heel wat in gang gezet. Avintia had nog geen Moto3-piloot en wij waren op zoek naar een nieuwe werkgever voor Livio Loi, nadat zijn contract bij Team Leopard was afgelopen. Barry Baltus kan dan weer terecht bij de junioren en de Rookie Cup”, aldus Tacheny. “We hebben lang zonder Belgische motorrijders in ons team gezeten. En nu tellen we er vier, want Sasha De Vits gaat ook aan de slag bij de junioren. Dit is echt uitzonderlijk.”

De 28-jarige Siméon, afgelopen seizoen nog in de Moto2 aan de slag, is de eerste Belg in de koninginnenklasse sinds Didier de Radiguès in 1991 zijn carrière beëindigde. Bij Reale Avintia Racing start hij met een Ducati Desmodici aan het WK. “Voor hem is dit het ideale moment om in de MotoGP terecht te komen”, vertelde de Radiguès. “Hij heeft intussen voldoende ervaring. Met Ruben Haus als coach zal er aan ambitie geen gebrek zijn.”

Voor Livio Loi was het minder vanzelfsprekend een nieuwe werkgever te vinden. “We hebben schrik gehad”, bekende de Radiguès. “Hij heeft immers een moeilijk seizoen gehad. Hij was slecht begonnen en pas veel later volgden de eerste goede resultaten, waaronder een podium. Dat was echter al te laat voor een transfer. Managers beginnen tegenwoordig na drie GP’s al aan de voorbereiding op het komende seizoen. Uiteindelijk mogen we heel blij zijn dat we voor hem een KTM gevonden hebben bij Avintia. Komend seizoen komt het erop aan zo snel mogelijk resultaten neer te zetten.”