Piepkleine truffeltjes, torenhoge prijzen
Foto: getty images/iStockphoto

Truffels hebben koele en vochtige aarde nodig om te groeien. Maar daar stak de hete, droge zomer in productieland Italië een stokje voor. Voor de truffeloogst is dit een rampjaar.

De Italianen eten ze graag flinterdun geschaafd op hun pasta, in hun risotto of bovenop een T-bonesteak, maar wanneer ze die gerechten terugzien op de restaurantrekening, is het deze herfst even slikken. De prijs van truffels is door het dak gegaan: ze kosten nu liefst 6.000 euro per kilo. De geurige zwam is altijd erg prijzig, maar was nog nooit zo duur, zegt de Italiaanse boerenbond Coldiretti. De organisatie meldt dat het record van 2012 – toen een kilo 5.000 euro kostte – is gebroken.

Italië is wereldwijd de belangrijkste producent van truffels en de delicatesse heeft zwaar te lijden onder de ongekende droogte en hitte die het land dit jaar meemaakte. De zomer was een van de heetste ooit gemeten en er viel maandenlang geen druppel regen. Omdat truffels koele en vochtige aarde nodig hebben om goed te groeien, is dit dus een regelrecht rampjaar. Truffeljagers klagen in de Italiaanse pers over schaarste en piepkleine truffeltjes, die vanwege de keiharde grond moeilijk te bemachtigen zijn.

Truffels zijn een soort zwammen, wit of zwart, die onder de grond op de wortels van bomen als eiken en pijnbomen groeien. Op het mediterrane schiereiland worden ze in ongeveer alle streken uitgegraven door ongeveer 200.000 ‘truffeljagers’. Die lokaliseren de zwammen met behulp van speciaal getrainde honden, die de sterke en specifieke aardgeur oppikken.

Door de superhoge truffelprijs moeten restauranthouders hun prijzen bijstellen. Angelo Guadagno, die ‘Osteria Barberini’ in hartje Rome runt, heeft nogal wat gerechten met truffel op zijn menukaart staan. ‘Ik koop truffels uit de streken langs de Apennijnen en de witte truffel is nu beduidend duurder dan gewoonlijk. Het klassieke gerecht tagliolini (een soort dikke spaghetti, red.) met witte truffel kost bij mij nu 30 euro in plaats van 24.’ De droogte en hitte hebben volgens Guadagno ook de kwaliteit aangetast. ‘Ze ruiken nog altijd heerlijk, maar zitten beslist niet aan hun top.’

Niet alleen truffels zijn dit jaar – ook in Frankrijk overigens – schaars en duur. De Italiaanse olijf- en wijnoogst waren eveneens stukken kleiner dan in eerdere jaren, zegt Coldiretti. En Italiaanse imkers produceren dit jaar maar 10 miljoen kilo honing, heel wat minder dan ze normaal gesproken aanbieden.

Klein lichtpuntje voor de truffelliefhebbers: de afgelopen weken is er vooral in Noord-Italië flink wat regen gevallen. Truffeljagers treffen daarom nu al wat grotere truffels aan. Coldiretti verwacht dat de prijs daardoor binnenkort naar 5.000 euro per kilo zal dalen.