‘Extra belasting op vlees onvermijdelijk’
Foto: AFP

Binnen de tien jaar zal er een extra belastingen komen op vleesconsumptie, om zo de gevolgen op het vlak van klimaatverandering en de kosten op het vlak van gezondheidszorg te dragen. Ook voor andere ‘zonden’, zoals het eten van suiker, zullen er nieuwe taksen komen.

Daar gaan beheerders van internationale investeringsfondsen tenminste van uit. The Guardian schrijft over een studie van fondsbeheerders uit de veeteelt die samen 4.000 miljard dollar aan middelen beheren. Hun organisatie, Fairr, verwacht dat de veeteelt de kant van de tabaks- en alcoholsector uitgaat.

Als regeringen er voor zullen kiezen om de ware kosten van zaken als obesitas, diabetes en kanker door te rekenen, maar ook epidemieën zoals de vogelgriep en de klimaatopwarming door te rekenen, dan zal dit sterke gevolgen hebben voor de veesector, waarschuwt Fairr-oprichter Jeremy Coller. Van subsidies geven zal geen sprake meer zijn, maar er zal integendeel ‘onvermijdelijk’ een belasting komen.

Voor de kapitaalverstrekkers van de sector heeft dit dan ook stevige gevolgen, die het zakenmodel stevig overhoop kunnen halen. Coller zegt dan ook dat investeerders met een langetermijnvisie daar al lang op voorhand moeten op inspelen.

De organisatie is er zo van overtuigd dat er een omwenteling komt, dat er eind vorige week in New York een studiedag gewijd is aan de alternatieven, in de vorm van vleesvervangers op plantaardige basis. Het is nu al zo dat de markt van vleesvervangers in de VS sneller groeit dan de gewone vleesmarkt. Mogelijke belastingen op vlees zouden dat effect nog kunnen versnellen.

Een suikertaks kennen wij wel al, maar op maatregelen als een vleesbelasting is het nog wachten. In Europa is de zaak wel al besproken in sommige parlementen, zoals in de Duitse Bundestag, aldus de Guardian.