Honderden scholen gesloten in het Verenigd Koninkrijk
Foto: AFP

In het Verenigd Koninkrijk zijn maandag door het winterweer honderden scholen dicht gebleven. De weerdiensten hebben het grootste deel van Wales en het centrum van Engeland onder code geel geplaatst.

De autoriteiten van Birmingham, de op een na grootste stad van het land, heeft aangekondigd dat 'door de sneeuw en het ijs' alle scholen en de transportdiensten maandag gesloten zijn. In andere steden in Engeland en Wales zijn eveneens tientallen scholen gesloten gebleven.

'Met het koude weer en de sneeuw in bepaalde regio’s in Engeland, en de regen die uit het zuidwesten kwam tijdens de tweede helft van de nacht, hebben zich ijsplekken gevormd. Bovendien zal in bepaalde regio’s in het zuidoosten van Engeland deze ochtend en in het begin van de namiddag sneeuw vallen', aldus de weerdiensten (Met Office) op hun website. Toch zullen de problemen maandag minder groot zijn dan zondag in Engeland en Wales, waar code oranje werd afgekondigd.

Volgens elektriciteitsleverancier Western Power Distribution zaten er in het centrum van Engeland en het zuidwesten van Wales maandagochtend 7.000 gezinnen zonder stroom. 'We hebben de stroomtoevoer van meer dan 99.500 klanten hersteld in de afgelopen 24 uur', aldus het bedrijf op zijn website.

Het vliegverkeer op de Londense luchthavens Luton en Heathrow is maandag verstoord. Reizigers wordt aangeraden hun luchtvaartmaatschappijen te contacteren. Treinbedrijf National Rail liet dan weer weten dat het treinverkeer op verschillende lijnen onderbroken of verstoord is.