Ruimte

Californië brandt,
en dat is ook vanuit de ruimte te zien

11 december 2017tbo

Terwijl de eerste sneeuw ons land lam legt, bestrijdt de Californische brandweer nog steeds verschillende vuurhaarden. De branden blakerden ondertussen grote gebieden zwart, de gigantische rookpluimen waren tot in de ruimte zichtbaar.

Californië krijgt zijn brandhaarden niet onder controle. Duizenden brandweermannen bestrijden nog steeds de actieve branden die de omgeving van Los Angeles teisteren. De grootste brand, Thomas Fire had eind vorige week een oppervlakte van 200 km² vernietigd, terwijl Rye, Skirball en Creek Fire samen al 80 km² hadden zwartgeblakerd. Ter vergelijking: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is 161 km² groot.
Thomas Fire kreeg begin vorige week vrij spel door uitzonderlijk droge lucht en hevige Santa Ana rukwinden. Volgens de plaatselijke brandweer vernietigde de brand ondertussen meer dan 400 gebouwen, en werden meer dan 100.000 inwoners geëvacueerd.
Nasa maakte een animatie van de brandhaard op basis van beelden van de Suomi NPP satelliet. De infraroodbeelden tonen de evolutie van Thomas Fire van 4 tot 8 december.
Zo mogelijk nog spectaculairder zijn de andere satellietbeelden die onder meer ESA verspreidde. Het Europese Ruimtevaartbureau verspreidde donderdag een ingekleurd beeld dat de Sentinel 2-satelliet nam op basis van zichtbaar en –voor ons - onzichtbaar licht. De plaatsen waar het vuur woedt werden oranje ingekleurd, de littekens die de bosbranden achterlieten bruin. Dat zijn de plaatsen waar de grond minder water kan vasthouden door het vuur.
Ook NASA verspreidde beelden van de regio. Astronaut Randy Bresnik vloog over het gebied op verschillende dagen en nam de ellenlange rookpluimen duidelijk waar. Op 7 december nam hij deze foto, hij tweette: 'SoCal ziet er helaas niet veel beter uit. Ook de brandhaarden ten oosten van Camp Pendleton en in Baja zijn zichtbaar.'
Een dag erna leek het alsof de situatie aan de beterhand was: ‘Vanuit het @Space_Station lijkt het alsof de windrichting veranderd is en de wind wat is gaan liggen, het is fijn om Point Mugu en Oxnard weer te zien, hopelijk volgt Ventura snel.’
Overzicht: dit zijn de huidige vuurhaarden.
Beelden: NASA/Randy Bresnik
Animatie: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens using VIIRS day-night band data from the Suomi National Polar-orbiting Partnership