De winterprik veroorzaakt behalve problemen op de weg ook problemen bij het openbaar vervoer. Vooral de dienstverlening van De Lijn is verstoord. Op Brussels Airport zijn er vertragingen mogelijk.

De sneeuwzone heeft heel Vlaanderen in haar greep. Op veel snelwegen zijn rijstroken ondergesneeuwd, waardoor het verkeer stokt. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum worden hier en daar ook op- en afritten afgesloten, en is het opletten op hellingen. Vanwege problemen door gladheid aan de uitritten werden alle Brusselse tunnels een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Intussen zijn de meeste tunnels opnieuw open.

De Lijn

De situatie verbetert in het Oosten van Vlaams-Brabant en het Zuiden van Limburg, in de andere delen van beide provincies is de hinder wel nog zwaar. De hinder blijft wel erg groot in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

 

 • Antwerpen

  Het blijft moeilijk in heel de provincie: door de grote verkeersdrukte en de sneeuwval rijden de bussen en trams overal met vertragingen die snel oplopen tot een half uur en meer. 
 • Limburg

  Ook in Limburg zijn er nog vertragingen mogelijk door het winterweer, maar de situatie is beter dan deze middag. In het Noorden van de provincie is de hinder wel nog groot: daar rijden de bussen met vertragingen die oplopen tot een half uur en meer. In de rest van de provincie houden reizigers best rekening met vertragingen van 10 minuten en meer.
 • Oost-Vlaanderen

  Ook deze namiddag en vanavond rijden alle bussen en trams in de volledige provincie met veel vertraging. In Vlaamse Ardennen blijft de toestand zeer moeilijk.  Ook deze namiddag zijn daar een aantal bussen binnen gebleven omdat de reisweg onberijdbaar is. De andere bussen in de regio blijven op de gewestwegen.
 • Vlaams-Brabant

  In het Oosten van de provincie normaliseert de situatie zich. In de regio Leuven, Tienen, Diest zijn er wel nog kleine vertragingen mogelijk. In het Westen van Vlaams-Brabant zijn de problemen wel nog groter. Reizigers houden in de regio Grimbergen, Asse, Aalst best rekening met zware vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer. 
 • West-Vlaanderen

  Ook in West-Vlaanderen zijn er vertragingen op het volledige net. De grootste vertragingen zijn er in de regio Brugge en Kortrijk, ook in de Westhoek gaat het moeizaam.  Sommige belbussen en enkele  stads- en streekbussen in Kortrijk konden niet uitrijden deze namiddag.  Tot slot zet De Lijn pendelbussen in tussen de Kusttramhaltes Oostende Station en De Haan Zwarte Kiezel om problemen met de Kusttram op te vangen. 

Vertragingen op Brussels Airport

De sneeuwval leidt ook tot problemen op Brussels Airport. Door de slechte zichtbaarheid zijn bijna alle vluchten vertraagd of afgeschaft. De luchthaven roept op om niet meer naar Zaventem te komen. Meer informatie over vluchten vindt u hier terug

 Brussels Airlines schaft maandag de meeste vluchten vanop Brussels Airport, behalve die op lange afstand, af vanwege het winterweer

Hinder op het spoor beperkt

Het treinverkeer ondervindt geen al te grote hinder. Dat melden de spoorwegmaatschappij NMBS en de infrastructuurbeheerder Infrabel. Op een aantal lijnen is/was het spoorverkeer wel onderbroken. Door de hevige sneeuwval rijden er voorlopig geen treinen tussen Lichtervelde en De Panne. De ploegen van Infrabel zijn er volop sneeuw aan het ruimen. Er is een vervangende busdienst.

Omstreeks 12.10 uur kwam in Puurs ook een boom op de sporen terecht. Daardoor was er ongeveer een halfuur geen treinverkeer tussen Temse en Puurs. De toestand is er sinds 12.45 uur weer normaal. Er zijn nog wat gevolgvertragingen.

Tussen Mechelen en Wichelen was er anderhalf uur geen treinverkeer mogelijk doordat in Oudegem (Dendermonde) een vrachtwagen zich had vastgereden op een spoorovergang, maar sinds 12.15 uur is de situatie er weer normaal. Er zijn wel nog gevolgvertragingen.