Saudi-Arabië laat na 35 jaar weer bioscopen toe
Theatervoorstellingen zijn wel toegestaan in Saudi-Arabië. Foto: REUTERS

Het regime in Saudi-Arabië, dat 35 jaar lang bioscopen verbood, gaat volgend jaar opnieuw bioscopen toelaten. Dat heeft het ministerie van Cultuur en Informatie meegedeeld.

Het proces voor het afleveren van de nodige licenties is al opgestart. Verwacht wordt dat de eerste cinemazalen in maart 2018 de deuren kunnen openen. ‘Dit is een keerpunt in de ontwikkeling van de culturele economie in het koninkrijk’, staat in een mededeling van het ministerie.

Het ultraconservatieve islamitische land zet daarmee een nieuwe stap in zijn erg geleidelijke proces naar maatschappelijke liberalisering. In september had koning Salman al aangekondigd dat het rijverbod voor vrouwen volgend jaar wordt opgeheven.

Een sleutelfiguur in de strijd voor gendergelijkheid is Manal Al-Sharif, die van ‘hoer’ naar ‘heldin’ ging in de perceptie van de Saudi's. Zij voerde jarenlang campagne voor het recht van Saudische vrouwen om auto te rijden. Ze ging de cel in, schreef een boek en ziet in 2018 haar grote wens eindelijk in vervulling gaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig