Teamleader Luk Verlaenen maakt balans op na EK veldlopen: “Positieve overheerst”
Foto: BELGA

Luk Verlaenen, teamleader van de Belgische delegatie op het EK veldlopen van zondag in het Slowaakse Samorin, zag uitschieters in positieve en negatieve richting. Toch overheerst voor hem het positieve gevoel.

“De avond na een kampioenschap zit je altijd met gemengde gevoelens over wat er gebeurd is, maar ik denk dat vandaag het positieve toch wel overheerst”, aldus Verlaenen. Soufiane Bouchikhi was de beste Belgische man op de vijfde plaats, Imana Truyers was bij de vrouwen pas 44e. Bij de beloften mannen behaalde België zilver in het landenklassement.

“De resultaten waren, vooral bij de mannen dan, veelbelovend richting toekomst. Bij de vrouwen waren de verwachtingen al niet al te hoog gespannen, en dan hebben ze toch nog wat minder laten zien dan we van hen verwacht hadden. Het is wachten op de terugkeer van Louise Carton, die het enige lichtpunt in de duisternis is.” Moet de selectiepolitiek bij de vrouwen nog strenger om gezichtsverlies te vermijden? “In principe blijven we in elke categorie minstens één atlete meenemen, maar er moet wel een minimaal niveau zijn.”

Over de mannelijke Belgische resultaten kon Verlaenen niet anders dan enthousiast zijn. “Dat onze beloftenploeg sterk was, wisten we. Maar dat ze alle vier top veertien lopen, is boven verwachting. Hetzelfde voor de junioren, die in team vlak bij het podium eindigen.” En dan was er nog Bouchikhi, die door Verlaenen gecoacht wordt. “Mijn inschatting van Soufiane was op voorhand tussen vijf en tien, dus met die vijfde plaats ben ik heel tevreden.”

Bouchikhi was zelf strenger over zijn prestatie. “Hij denkt er wat anders over dan ik. Er zijn weinig Belgen die podiumambities durven uitspreken. Als je tevreden bent met een vijfde plaats ga je niet meer vooruit, maar soms moet je ook eens kunnen genieten van een prestatie. Voor hem is dat moeilijk als hij zo dicht bij het podium strandt.”