Corsicaanse nationalisten winnen regionale verkiezingen
Gilles Simeoni (rechts) en Jean-Guy Talamoni (links), de kopstukken van Pè a Corsica Foto: EPA-EFE

Een coalitie van gematigde en radicale nationalisten heeft bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen op Corsica een absolute meerderheid behaald. Dat laat hen toe druk te zetten op Parijs om meer autonomie te eisen voor het Franse eiland in de Middellandse Zee.

Pè a Corsica is een coalitie van de separatistische partij Corsica libera (Vrij Corsica) en van de meer gematigde partij Femu a Corsica (Laten we Corsica opbouwen), die ijvert voor een ruimere autonomie maar niet van Frankrijk wil afscheiden.

Nadat de coalitie bij de eerste ronde van de verkiezingen al 45 procent van de stemmen had gehaald, haalde het nationalistische front bij de tweede ronde van gisteren een absolute meerderheid. Pè a Corsica haalde 56,5% van de stemmen en kreeg met 41 op 63 zetels een absolute meerderheid in het regionale parlement.

De traditionele partijen, die zich ook op het Franse vasteland aan de kiezer presenteren, scoorden slecht. De partij van president Emmanuel Macron haalde slechts 12,67 procent. Het extreemrechtse Front National deed zelfs niet eens mee aan de tweede ronde.

De nationalisten willen meer autonomie voor het eiland, onafhankelijkheid is echter niet aan de orde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig