Netanyahu vraagt in Brussel Europese steun voor erkenning Jeruzalem
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Federica Mogherini Foto: AFP

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, wil dat de Europese landen, in navolging van de VS, overgaan tot de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 'De basis voor vrede is dat de realiteit wordt erkend', verklaarde hij voor de start van zijn ontmoeting met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Voor het eerst in 22 jaar brengt een Israëlische regeringsleider een bezoek aan de Europese Unie. Maar de komst van Benjamin Netanyahu wordt met argusogen gevolgd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week heeft beslist om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Netanyahu maakte er voor de start van de bijeenkomst geen geheim van dat hij van de EU een gelijkaardige beslissing verwacht. 'Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, niemand kan dat ontkennen', stelde hij. 'Dat staat vrede niet in de weg. Het maakt vrede net mogelijk, want het erkennen van de realiteit is de basis voor vrede.'

Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, beklemtoonde evenwel dat er voor de Europese Unie geen sprake kan zijn van een eenzijdige erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Voor haar moeten in de eerste plaats de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen weer worden rechtgetrokken. De 'enige realistische oplossing' is gebaseerd op een erkenning van de twee staten, met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen, klonk het.

'Het ergste dat nu kan gebeuren, is een toename van de spanningen van het geweld', zei Mogherini nog. Ze sprak tot slot ook een veroordeling uit tegen 'alle aanvallen tegen joden, overal in de wereld, ook in Europa'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in