Duitsers vinden Poetin betrouwbaarder dan Trump
Trump en Poetin schudden handjes tijdens de G20 bijeenkomst in Duitsland, in juli 2017. Foto: AFP

Het internationaal aanzien van de VS onder Trump zakt dramatisch weg. Een recente peiling toont dat de Duitsers zelfs Poetins Rusland meer vertrouwen dan Trumps Amerika.

Een peiling bij 1004 Duitsers door het onderzoeksinstituut Infratest Dimap toont een spectaculaire daling in het Duitse vertrouwen in de Verenigde Staten. Op de vraag: ‘ziet u in Washington een betrouwbare partner?’ antwoordde slechts 25 procent ja. Als het op Moskou aankomt, zei 28 procent ja. Het is voor het eerst in een decennium dat de Verenigde Staten er zo bekaaid vanaf komen. Frankrijk en Groot-Brittannië (respectievelijk meer dan 90 procent en 60 procent ja-stemmers) behouden allebei een ruim vertrouwen in Duitsland.

‘Trump-effect’ van tweets

De Duitse peiling is geen alleenstaand geval. Uit een studie van Pew uit augustus bleek nog dat verschillende belangrijke landen meer vertrouwen hebben in Poetins diplomatieke aanpak dan die van Trump. Dat is ongezien, want het gaat om landen die tijdens de laatste zestig jaar geallieerd waren met de Amerikanen (Japan, Zuid-Korea) en zelfs NAVO-landen (Duitsland, Turkije, Hongarije, Frankrijk, Italië en Spanje). De NAVO werd oorspronkelijk opgericht als verdedigingsmechanisme tegen de Russen, onder de Amerikaanse paraplu.

Op de vraag ‘ziet u de Amerikaanse invloed als een bedreiging voor uw land?’ antwoordde dit jaar 35 procent van de wereldbevolking ja. Voor Rusland en China was dat ‘maar’ 31 procent.

Pikant detail: alleen in Rusland is het vertrouwen in Trump enorm gestegen, zo meldt Deutsche Welle.

Analisten spreken daarom zelfs van het ‘Trump-effect’ in Westerse landen. Enerzijds heeft Trump met zijn ‘America First’ duidelijk gemaakt dat andere landen niet zomaar meer op bescherming of gunsten kunnen rekenen. Anderzijds gedraagt Trump zich in de publieke sfeer ook wel eens als een olifant in een porseleinwinkel. Volgens Joseph Nye, politiek wetenschapper aan Harvard, beschadigden Trumps ‘boze en provocatieve tweets’ de globale aantrekkingskracht van de VS.

Gastronomie

Toch een kleine nuance: de Duitse studie heeft het alleen over het aanzien van Trump als leider. Maar de positieve uitstraling van een land (of de ‘soft power’, zoals Nye dat noemt) hangt ook af van andere factoren, zoals cultuur, aantrekkingskracht voor toeristen en immigranten en zelfs gastronomie. Op zo een brede ranking scoren de VS nog altijd vrij hoog, al staat het land niet op nummer 1. Daar staat namelijk Frankrijk, met Macron, talloze Michelinsterren en toeristenmagneet Parijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig